Elämää ja entropiaa
16.12.2012 Tulosta
16.12.2012 09:45

Olen - pyynnöstä - aloittanut kolumnoinnin Helsingin Sanomien sunnuntainumeron työtä käsitteleville sivuilla. Vuoroni on joka kuudes viikko.

Tämän päivän (16.12.2012) lehdessä oli ensimmäinen juttuni "Työrintamalta", tämä tässä:

 

"Ensin oli käden työ ja sitten tuli pään työ. Kaikkinainen työ on tehnyt ihmisestä ihmisen. Työn kautta hän saa työyhteisön, sosiaalistuu ja kuuluu joukkoon. Ihminen on sitä, mitä työtä hän tekee.

 

Työväenliike toimii sen puolesta, että jokaisella on työtä. Terveet, työkykyiset kanssaihmiset eivät saa olla työnteon vapaamatkustajia. Vähän sellaisesta matkailusta on kysymys, kun puhutaan kansalaispalkasta ilman yleishyödyllistä työntekovelvollisuutta. Jos sosiaaliturvaa kutsutaan kansalaispalkaksi, se käy, mutta tekemättömästä työstä ei pidä maksaa palkkaa.

 

Prekarisoitunut nuoriso uskoo kansalaispalkkaan. Usko perustunee siihen, että suurimmalle osalle uusia työntekijöitä ei ole tarjolla vakinaista työsuhdetta. Pätkätyöläisen elämä on loputonta tanssia susien kanssa työantajan pillin tahtiin. Kilpailu työsuhteiden uusimisesta myrkyttää työyhteisön ilmapiirin, ja harvat meistä ovat siinä kisassa oman elämänsä sisäisiä sankareita.

 

Jotkut työt ovat paskahommia (anteeksi, jos niitä töitä ei saa kutsua sillä nimellä). Nekin duunit on tehtävä, ja niistä pääsee pois kouluttautumalla parempiin ammatteihin.

 

Niitä töitä ei voida teettää maahanmuuttajilla niin, että suomalaiset vapautuisivat yhteiskunnalle tarpeellisten töiden tekemisestä kansalaispalkoille pelkän kansalaisuuden perusteella. EU:ssa kansalaispalkka kuuluisi myös maassa oleskeleville muille EU-kansalaisille, mikä vapauttaisi Kaakkois-Euroopan köyhät romanit Suomessa kerjäämisen riesasta.

 

Vasemmisto puolustaa ansiokkaasti palkkatyötä eikä helpolla lämpene kansalaispalkka-aatteelle. Sen sijasta sen on aika ottaa positiivisempi kanta yrittäjyyteen. Jos ihminen työllistä itsensä ja muitakin, yrittäjä on ansainnut suurenkin palkkansa – mutta ilman veroetuoikeuksia.

 

Tässä tekemättömien töiden maailmassa työn tulosten jaon tulee suosia kaikkia niitä, jotka tuottavat yhteistä hyvää.

 

 

Jokaiselta kykyjensä mukaan ja jokaiselle työpanoksensa mukaan!"

 
29.11.2012 Tulosta
29.11.2012 13:19

EU:n kenraalit ovat aloittaneet uuden vallankaappausyrityksen valmistelut jäsenmaiden itsenäisyyttä vastaan.

 

 

 

Pääkomissaari José Manuel Barroso paljasti eilen 51-sivuisen sotasuunnitelman, josta aamun Helsingin Sanomat ei tiennyt mitään. Sen sijaan lehti kyllä tiesi autonkuljettaja Valtteri Bottaksen saaneen uuden työpaikan.

 

 

 

Suvereniteetti on täysivaltaisuutta oman maan lakeihin oman maan rajojen sisällä. EU hyökkäsi Suomeen – ja loukkasi Suomen suvereniteettia – ensimmäisen kerran vuonna 1995, kun se määräsi Suomen hyväksymään ehtona EU-jäsenyydelle noin 90 000 sivua valmista EU-lainsäädäntöä.

 

 

 

Sen jälkeen Suomen on täytynyt hyväksyä EU:sta joka vuosi 1400-1800 uutta asetusta, direktiiviä ja päätöstä, ja saksalaisten arvioiden mukaan 80 % jäsenmaiden uudesta lainsäädännöstä on EU-alkuperää.

 

 

 

Nyt on ollaan kaappaamassa jäsenvaltioiden budjettivalta EU:n komissiolle, siis virkamiehille, pois kansojen valitsemilta edustajilta.

 

 

 

Siitä Suomen perustuslaki sanoo, että ”lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta” (3. artikla) ja että ”eduskunta päättää varainhoitovuodeksi kerrallaan valtion talousarvion, joka julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa” (83. artikla).

 

 

 

Sen lisäksi perustuslain mukaan ”valtion lainanoton tulee perustua eduskunnan suostumukseen, josta ilmenee uuden lainanoton tai valtionvelan enimmäismäärä” (82. artikla).

 

 

 

Tämä kaikki murenee jo eduskunnan käsittelyssä olevalla valtioiden välisellä budjettikurisopimuksella, joka siis on sopimus mutta ei edes EU-laki. Sen lähetekeskustelu valiokuntiin käytiin 13.11 eduskunnassa niin myöhään illalla, että siitä ei tullut mediaan mainintoja. Tämä ”fiscal compact” oli se sopimus, jonka Irlanti pani kansanäänestykseen, koska siellä aina äänestetään, kun valtaa luovutetaan pois omasta maasta.

 

 

 

Sopimus antaa käytännössä ei-kansanvaltaiselle ja siis ei-demokraattiselle EU:n komissiolle vallankäyttöoikeuden kansallisiin budjetteihin.

 

 

 

Suomessa sitä ei sellaista sopimusta, joka rikkoo perustuslakia, voi mielestäni säätää voimaan ilman että perustuslakia muutetaan. Se tapahtuu aina vaikeutetussa lainsäätämisjärjestyksessä.

 

 

 

Eilen (28.11) ilmeni, että Barroson federalistijuntta oli valmistellut esityksen siitä, että EU:n emumaille valmisteltaisiin oma budjetti, jolla koottaisiin rahaa kriisimaiden auttamiseen. Rahasto olisi pohjamuna EU:n omalle valtiovarainministeriölle, joka rupeaisi keräämään veroja EU:n toiminnan rahoittamiseen. Tänään EU:lla ei ole verotusoikeutta jäsenmaihin ja -maissa, vaan sen toiminta rahoitetaan jäsenmaksuin.

 

 

(On kummallista, että käynnissä olevissa EU:n budjettikehysneuvotteluissa vuosiksi 2014-2020 Suomi ei käytä maatalouskorttia. Me olemme EU:ssa suhteellisesti suurimpia nettomaksajia, vaikka maatalouden kansallisia tukia ei oteta huomioon, mutta olemme ylivoimaisesti suurin nettomaksaja, jos ne lasketaan mukaan maksuosuuksiin. Absoluuttisin luvuin mitattuna Suomi maksaa EU:ssa toiseksi eniten kansallisia tukia omasta budjetistaan. Ranska maksoi vuonna 2010 eniten, 2 432  miljoonaa euroa, Suomi  1207 miljoonaa ja Saksa 1 045 miljoonaa. Kansallinen maataloustuki osoittaa Suomen epäonnistuneen jäsenyysneuvotteluissa; onhan se huomattavasti vielä Suomen 800 miljoonan nettomaksua suurempi summa.)

 

 

 

Barroson juntta panee täytäntöön Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen toivetta: ”Optimitilanne olisi se, että olisi eurooppalainen finanssiministeri, jolla olisi veto-oikeus kansallisiin talouksiin ja jonka täytyisi antaa lupa kaikelle uudelle velkaantumiselle.” Se toteuttaisi Barroson toiveen epäkansanvaltaisesta postdemokratiasta: ”Vaatimuksella jäsenmaiden yksimielisyydestä ei enää anneta jonkun maan parille idiootille mahdollisuutta painostaa unionia.”

 

 

 

Komissio yrittää avata pään verotusoikeudelleen ehdottamalla rahoitusmarkkinaveroa osake- ja johdannaiskauppaan. Se on kiero tapa erittäin isolle periaatteelliselle asialle: suosittu verohanke, jota kansalaiset eivät itse joudu maksamaan, murtaa reiän muuriin, jolla jäsenmaat ovat suojanneet itseään verotuksen kautta tapahtuvalta EU:n liittovaltioittamiselta.

 

 

 

Tavoitteena on kaikkinainen yhteisvastuullisuus pankkien ja muiden finanssikapitalismin toimintayksiköiden keinotteluriskeistä: voitot yksille ja riskit toisille eli valtioille sosialisoitaviksi.

 

 

 

Barroson esittelemään juntan uuteen hyökkäysstrategiaan kuuluu myös pankkien avustamisrahaston ja yhteisvastuullisen talletussuojarahaston perustaminen välivaiheenaan kansallisten rahastojen kokoaminen niihin tarkoituksiin yhdistettäväksi myöhemmässä vaiheessa EU:n yhteiseksi talletussuojarahastoksi.

 

 

 

Kyllä tässä kaikessa Suomelle maksettavaa riittää. Sitä riittää niin paljon, että sitä kaikkea ei edes kerrota kansalle.

 

On demokratian näkökulmasta anteeksiantamatonta, että media ei seuraa budjettikurisopimuksen eduskuntakäsittelyä eikä heti tuoreeltaan informoinut suomalaisia komissaarijuntan uudesta vallankaappausyrityksestä.

 

 
07.10.2012 Tulosta
07.11.2012 06:47

 

Missä olit, kun Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran valittiin musta presidentti toiselle kaudelle? Minä olin nukkumassa. Se siitä ja parempi näin.

 

 

 

Suomessa avautuivat kuun alussa kansalaisten verotiedot. Laskeskelin, että keskuudessamme elää 568 sellaista kanssaihmistä, joiden tulot olivat viime vuonna yli miljoona euroa. Heistä suurin osa (kaksi kolmannesta) ei maksanut lainkaan kunnallisveroa eikä siis osallistunut käyttämiensä kunnallisten palvelujen rahoittamiseen. Siitä viimeisestäkin kolmanneksesta suurin osa maksoi kunnallisveroa vähemmän kuin keskituloinen palkansaaja. Verojäniksiä ovat, kaikki tyynni.

 

 

 

Maassamme pidettiin viikonloppuna sangen erikoisen salaseuran Trilateraalisen komission suljettu veljestapaaminen. Suomalaisia oli mukana viisi: Esko ”Shellin lahja Harvardin yliopistolle” Aho, Juhani ”USA:n sotilaspoika” Kaskeala, Lauri ”Turvapaikanhakija Nokiasta Yleen” Kivinen, Erkki ”Emu” Liikanen ja Vesa ”EVA” Vihriälä.

 

 

 

Median riippumattomuuden näkökulmasta kiinnitän Uuden Suomen kolumnissani huomion erityisesti Ylen pääjohtajan Lauri Kivisen rooliin tässä salaseurassa. Pidän niin ikään sopimattomana Helsingin Sanomien journalististen vastuuhenkilöiden osallistumista Bilderberg-salaseuran kokouksiin. Jos Suomen media edustaisi korkeaa eettistä tasoa, Jorma Ollilan pyynnöistä olisi osattu kieltäytyä. Median on varottava sosiaalistamista erilaisten eliittien tarpeisiin.

 

 

 

Asiasta lisää: http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123579-yle-ja-hs-salaseurojen-pauloissa

 

 

 

Olen viime päivinä lukenut huolellisesti Olli Rehnin uuden kirjan ”Myrskyn silmässä”. Olen tehnyt siitä näille kotisivuilleni laajan arvion, josta kerron siitä, mitä George Sorosin kanssa sinunkaupat tehnyt Olli kirjoittaa Irlannin Anglo Irish Bankin skandaalissa oman kansansa silmissä täydellisesti ryvettyneestä hyvä veli Brian Lenihanista. Hän osoitti Rehnin mielestä ”suurta henkilökohtaista rohkeutta ja voimaa sekä sitoutumista yhteisten asioiden hoitoon” ja oli ”vakaumuksellinen yhteiskunnan palvelija”. Maailman johtava talouslehti The Financial Times puolestaan nimesi hänet kahtena vuotena peräkkäin Euroopan huonoimmaksi valtiovarainministeriksi. Perusteena oli se Irlannin pankkien pelastamisen tapa, jonka seurauksena Irlannin valtionvelka kasvoi pankkien sosialisoimisen ja niiden rahoittamien keinottelijoiden pelastamisen seurauksena 27 prosentista yli 100 prosenttiin BKT:sta.

 

 

 

Asiaan taustatietoa kirja-arviossani:

 

 

 

”Anglo Irish Bankin sisäpiiriläisten pelastaminen tapahtui niin, että valtiovarainministeri (jota Rehn kutsuu välillä pääministeriksi) Brian Lenihan antoi kyseiselle pankille omissa nimissään mutta ilman hallituksen hyväksyntää 31 miljardin arvoisen maksusitoumuksen IOU:n (”I owe you), jonka realisoimiseksi Euroopan keskuspankin haarakonttori Irlannin keskuspankki pyysi pääkonttorilta luvan setelirahoitukseen eli Irlannin omien eurojen tuottamiseen tyhjästä. Luvan jälkeen rahat ohjattiin Anglo Irish Bankille, joka hoiteli niillä pankin sisäpiiriläisten etujen turvaamisen.

 

 

 

Sillä tavalla pankin omistajien ja asiakkaiden kiinteistökeinottelu pantiin maksuun Irlannin kansalle, ja valtiovalta joutuu lähettämään Euroopan keskuspankille panttivelkakirjojen lunastukseen kymmenen vuoden ajan joka vuosi yli 3 miljardia veroeuroa. Mitä pääkonttori omasta puolestaan tekee niille rahoille? Se hävittää ne ja siis tuhoaa irlantilaisten selkänahasta revityt eurot.”

 

 

 

Että sellaista sitoutumista yhteisten asioiden hoitoon edusti Rehnin yhteistyökumppani, ministeri Lenihan, ja Rehnin kirjasta lisää linkistä:

 

 

 

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=article&id=765:olli-rehn-isaenmaan-parturi&catid=15:eu&Itemid=29

 

 
26.10.2012 Tulosta
26.10.2012 04:27

 

 

Kapitalismin poliittis-taloudellisesta systeemikriisin teki mahdolliseksi rahoitusmarkkinoiden libertaristinen (siis negatiiviseen vapauskäsitykseen perustuva) julkisen sääntelyn alasajo, sen teknologinen perusta oli digitaalivallankumous, siihen liittyivät kapitalismin transformaatio maailmanlaajuiseksi finanssikapitalismiksi ja rahatalouden eriytyminen reaalitaloudesta, sen levitti maapallon kaikkiin osiin pääomamarkkinoiden globalisaatio ja sitä syvensi katteettoman virtuaalirahan massatuotanto.

 

 

 

Tämä kehitys nopeutui radikaalisti Yhdysvalloissa presidentti Clintonin hallituskaudella. Kun pankkien sääntelyä liberalisoitiin, virtuaalirahan määrä kasvoi nopeasti uudenlaisten finanssituotteiden innovoimisen seurauksena. Tässä artikkelissa virtuaalirahan nähdään koostuvan ennen muuta arvopaperistetuista finanssituotteista sekä kahden markkinaosapuolen kesken tehdyillä OTC-kaupoilla luoduista synteettisistä, reaalitalouteen perustumattomista johdannaisista. Niiden avulla virtuaalirahaa voitiin synnyttää tyhjästä, ilman tavaroiden ja palvelusten tuotannon riesaa.

 

 

 

Maailmaa ei voi käsittää ilman käsitteitä.

 

 

 

Käsittelen näiden kotisivujen artikkelissani http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=27

 

 

 

Siinä artikkelissa käsitellään eräitä finanssikapitalismin aspekteja virtuaalisuuden näkökulmasta. Sana ”virtuaalinen” ymmärrettiin muinaisessa Kreikassa ja Roomassa hyveellisyydeksi, rohkeudeksi ja voimaksi, jotka olivat miehisiä ominaisuuksia (vir = mies). Sanan etymologia ei kuvaa sen nykykäyttöä, jota ehkä luonnehtii parhaiten ilmaisu ”vallan voima” (strength of power). Suomen kielellä käännös voi olla kuvitteellinen, kuvaannollinen, keinotekoinen, fiktiivinen tai käsitteellinen, mutta yksinään ei virtuaalinen ole mitään niistä vaan pikemminkin siinä on piirteitä niistä kaikista.

 

 

 

Kun vanha kapitalismi on organisoitunut yhteiskunnallisiksi rakenteiksi, finanssikapitalismi on virtuaalista siinä merkityksessä, että se on organisoitumaton. Kun nykyisyys on yleensä menneisyyden jatkumo, finanssikapitalismi ei kuitenkaan näytä olevan vanhan kapitalismin kehitysvaihe suoraan ylenevässä polvessa vaan se on syntynyt pikemminkin systeemin ulkopuolella siellä syntyneen virtuaalisen todellisuuden muuttuessa reaalisiksi. Vanhan kapitalismin käsitteistö ei täsmää niihin finanssikapitalismin ominaisuuksiin, jotka ovat laadullisia ja siltä osin yhtä vaikeasti vangittavissa matemaattisiin kaavoihin kuin energian laadullinen muutos eli entropian kasvu. Uusia käsitteitä tarvitaan kuvaamaan uutta todellisuutta, ja virtuaalisen merkitys on se, että siihen sisältyvä potentiaali voi muuttua todeksi ja muuttaa maailmaa näköisekseen. Se prosessi ei ole kuvitteellinen fiktio tai pelkkä uuden mallin simulointi reaaliseen todellisuuteen. Se on uutta todellisuutta.

 

 

 

Siitä, että reaalitalous ”on olemassa”, ei liene epäselvyyttä. Siinä tuotetaan tavaroita ja palveluja elävällä ihmistyöllä ja kuolleella mutta esineellistetyllä työllä eli koneilla ja muulla teknologialla. Työn tulosten arvon mitta on raha. Finanssikapitalismissa raha ei kuitenkaan ole sidoksissa reaalitalouden tuotantoon, sillä pankit voivat luoda sitä tyhjästä, itse itsensä kanssa tai keskenään.

 

 

 

Rob Shieldsin mukaan uudenlaisen työn kulttuuriset ja sosiaaliset aspektit on laiminlyöty kehittyneen kapitalismin kuvauksessa ja finanssikapitalismissa työn koko olemus abstrahoidaan riippumattomaksi konkreettisesta yhteiskunnasta ja paikallisista erityispiirteistä. Lisäksi finanssikapitalismin käsitteistöstä puuttuu kokonaan luontosuhde: sen rahataloudellisessa sfäärissä ei ole tilaa luonnolle tai ympäristölle. Myöskään sen vaikutuksia tulonjakoon ei ole tutkittu, mutta kriisin syihin usein liitetty ”ahneus” antaa ymmärtää, että rahatalous kasvattaa ylimpien tuloluokkien ansioita. Kun virtuaaliset rakenteet näistä puutteista huolimatta ja ehkä niihin liittyen ovat raskaana (pregnant) uuden tulemiselle (toisin kuin pelkät fiktiot), virtuaalisuuteen liittyvän potentiaalin realisoituminen on mahdollinen. Se johtaa todellisuuden yhä suurempaan ristiriitaan markkinavallan ja kansojen demokraattisten päätöksentekomallien välillä.

 

 

 

”Virtuaalinen” antaa mahdollisuuden tarkastella tulevaa järjestystä tavalla, joka poikkeaa reaalisesti olemassa olevasta, materialisoituneesta ja todelliseksi koetusta järjestyksestä.

 

 

 

Shields vertaa finanssitalouden virtuaalisuutta katolisen kirkon ehtoolliseen ja kirkon vanhaan väitteeseen, jonka mukaan siinä materialisoituivat konkreettisesti Kristuksen ruumis ja veri.  Tarvittiin Martti Luther sanomaan, että ne eivät materialisoidu konkreettisesti vaan vain virtuaalisesti. Taloustiede tarvitsee tänään omat uskonpuhdistajansa sanomaan, että valtaisa osa finanssituotteiden uustuotannosta on virtuaalista eli irrallaan reaalitaloudesta, tuhoaa olemassa olevan talouden hinta- ja arvosuhteet eikä koskaan realisoidu kaikilta osin konkreettisessa todellisuudessa.

 

 

Daniel Miller pitää finanssijärjestelmän papiston kanonisoimaa oppia markkinoista ensisijaisena yhteiskunnan käytäntöihin nähden, ja jos tämä oppi ja käytäntö eivät vastaa toisiaan, markkinavalta haluaa muuttaa maailman vastaamaan uutta oppia (8). Se merkitsee näiden virtuaalivoimien epädemokraattista puuttumista yhteiskuntien päällysrakenteiseen: politiikkaan ja kansantalouden johtamiseen.

 

 

Jos tämä herättää mielenkiintosi finanssikapitalismin virtuaaliaspekteja kohtaan, tutustupa koko artikkeliini edellä olevasta linkistä.

 

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>