19.03.2012 Tulosta
19.03.2012 07:40
 

Palaan vielä kerran keskusteluun eutanasiasta.

 

 

 

Kyösti Rantasalo ehdotti Helsingin Sanomien yleisön osastossa 15.3. kansalaisaloitetta eutanasian laillistamisen saattamiseksi eduskuntakäsittelyyn. Lähetin hänelle vastauksen, jota lehti ei heti julkaissut mutta sitten julkaisikin (26.3). Koska asialla on yleistä merkitystä kansalaisaloitteen toteuttamisen näkökulmasta, tässä kirjoitukseni:

”Olen selvittänyt asiaa ja joutunut pettymään valtiovallan valmiuteen helpottaa aloitteen tekemistä.

Uskon, että ei olisi ongelma kerätä 50 000 kannattajaa aloitteelle, jos sen voisi allekirjoittaa netissä. Oikeusministeriö ei kuitenkaan ole valmistellut järjestelmää nettinimien keräämiselle, eikä sellaista ole tulossakaan ennen kuin aikaisintaan vuoden lopussa. Kaupallisista palvelimista ainakaan Soneralla tai Elisalla ei ole tuotetta kansalaisaloitteen nimien keräämiselle.

Ongelma on, että lain vaatimusten mukaan allekirjoitukselle tarvitaan henkilökohtainen tunnistautuminen verkkopankkitunnuksen tai teleoperaattorin mobiilitunnisteen avulla. Kansalaisaloitteen nimien kerääjille aiheutuisi kustannuksia siitä, että pankit perivät maksun pankkitunnuksensa käytöstä, eikä myynnissä ole henkilökohtaisia mobiilitunnisteita.

Tänään kansalaisaloitteen nimien kerääminen netin kautta tuntuu olevan teknisesti mahdoton tehtävä ja on vain odotettava oikeusministeriön ja viestintäviraston toimia laissa säädetyn kansalaisoikeuden turvaamiseksi käytännössä.

Aina on tietysti mahdollisuus kerätä paperisia kannattajakortteja. Niille on olemassa tarkat muotomääräykset, ja sen takia korttien kommunikoiminen potentiaalisille allekirjoittajille sekä niiden kerääminen ja säilöminen vaatii isohkon organisaation.

Niin hyvältä kuin kuulostaakin uuteen perustuslakiimme kirjattu (tässä tapauksessa eutanasian laillistamista koskeva) kansalaisaloite asian saattamisesta eduskunnan käsittelyyn, asia on vielä keskeneräinen.

Nyt tarvittaisiin nörttejä tuottamaan kansalaisyhteiskunnalle ratkaisu henkilötunnisteilla varmennettujen nimien nettikeräyksen ongelmaan.

Lienee helppoa kerätä netissä 50 000 nimeä – ja enemmänkin – tukemaan Rantasalon esille nostamassa asiassa niiden kansanedustajien mahdollisia lakialoitteita, jotka ovat valmiita sallimaan laillisen hyvän kuoleman (eutanasia = hyvä kuolema) sille pienelle joukolle joukostamme poistumassa olevia kanssaihmisiä, jotka omasta vapaasta tahdostaan haluavat lähtöapua sietämättömien kipujen lopettamiseksi. On kipuja, joita ei kyetä torjumaan lääkeaineilla, ja silloin ainoa inhimillinen vaihtoehto on eutanasia. Sen sijaan niiden kipujen lievittämiseksi, joissa lääketiede voi antaa apua, tarvitaan asianmukainen saattohoito koko maassa kaikille.

Pelkkä nimienkeruu asian puolesta ei kuitenkaan ole laissa mainittu kansalaisaloite.

Esko Seppänen

Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , Helsinki”

 

Huomioni on kiinnitetty siihen, että jos varmennus pitää tehdä pankkitunnuksella, maassamme on huomattava määrä ihmisiä, joille pankit eivät korttia myönnä. Ei heitä voi jättää kansalaisyhteiskunnan ja -aloitteiden ulkopuolelle.

 

Omasta puolestani vielä sanon, että haluaisin lisätä yleisön osaston kirjoituksiin kirjoittajan niin toivoessa hänen sähköpostiosoitteensa. Sillä tavalla ne, jotka haluavat jatkaa keskustelua kirjoittajan kanssa ohi julkisten palstojen, voisivat pohtia käsilläolevaa asiaa edelleen. Itse asiassa monissa ulkomaan lehdissä on jo tällainen käytäntö.Tässä tapauksessa olisin halunnut kommentteja sellaisilta nörteiltä, jotka keksisivät tavan kerätä kansalaisaloitteen nimikirjoitukset netin kautta ilman kohtuuttomia kustannuksia. Tietysti keskustelua voidaan käydä myös julkisesti, mutta silloin tulevat vastaan lehden rajoitukset: yhdestä aiheesta ei keskustelu lehden palstoilla kauan jatku.