Ananasta ahmi, hotkaise pyy, Hymy 2/2009 PDF Tulosta Sähköposti

Hullun rahan tauti on pesiytynyt maailmantalouteen. Se on syntynyt löysästä rahasta ja velasta.

Suursyyllisistä tähän ihmistekoiseen amerikantautiin ovat banksterit, nuo meidän aikamme pankkirosvot ja gangsterit, jotka levittivät taudin USA:sta ”globalisaationa” maailman joka kolkkaan. Taudin oireet ovat aluksi deflaatio (taloudellinen taantuma ja lama) ja lopuksi ehkä inflaatio.

Raha on kuin veri, jonka pitää olla jatkuvassa kierrossa. "Wall Street" on pitkään ollut maailmankapitalismin sydän, mutta nyt USA:n sairas pankkijärjestelmä ei enää pumppaa rahaa kiertoon. Kun veri ei kierrä, koko maailmantalous on tänään potilas, joka kituu ja riutuu taudin kourissa; Suomikin, ja tällä kerralla omaa syyttään.

Oikeiston fundamentalistien maailmanselityskirjat ovat menneet sekaisin, kun turbokapitalismista on ainakin tilapäisesti tullut kapitalismin kevytversio. On palautettu kunniaan valtio(valta) ja on ymmärretty, että väkivaltakoneisto ei ole ainoa apu, jota valtio voi antaa kapitalisteille; että kriisitilanteissa systeemin pelastamiseen tarvitaan valtioiden, siis meidän veronmaksajien, rahaa. Valtiota tarvitaan, koska kapitalisteilla ei ole veronkanto-oikeutta, ainoastaan voitonkanto-oikeus. Valtioiden on myös tehtävä heidän puolestaan velkaruumiiden keräily ja pesu.

Kapitalismin musta syksy on pannut uusiksi maailman miljardööritilastot, joita pitää amerikkalainen Forbes-lehti. (Listalla muuten on sijalla 462 yksi henkilö, jolla on Suomen passi: Putinin luottomies Gennadi Timtšenko).

Vuoden 2008 maaliskuun listalla Microsoftin 52-vuotiaan Bill Gatesin 13-vuotinen valtakausi listaykkösenä oli päättynyt. Kärkipaikan oli ottanut 62 000 000 000 dollarilla 77-vuotias Warren Buffet, joka vuonna 2007 keinotteli onnistuneesti Brasilian rahalla realilla.

Kun Forbes julkaisi syyskuussa 2008 listan USA:n superrikkaista, muutokset ovat tuskin koskaan aikaisemmin olleet yhtä lyhyessä ajassa yhtä mullistavia kuin alkuvuonna, ja silloin loppuvuosi oli vasta tulollaan. Gates oli vallannut kärkipaikan takaisin 57 000 000 000 dollarilla. Vaikka Buffet oli menettänyt omaisuudestaan viidenneksen (ja lisää oli menossa epäonnistuneeseen arvaukseen pörssikurssien kehityksen suunnasta), hän oli USA:n listalla kakkosena 50 miljardillaan.

Rikkauksien painopiste on kuitenkin siirtymässä poispäin USA:sta ja ”vanhasta” Euroopasta. Todisteita siitä saadaan Capgeminin ja Merrill Lynchin katsauksesta ”Maailman varallisuuden tila” vuonna 2007.

Sen mukaan maailmassa on 10 100 000 ihmistä, joiden nettovarallisuus (oma asunto siitä poisluettuna) oli vähintään miljoona dollaria. He omistivat maailmaa yhteensä 40 700 000 000 000 dollarin arvosta. Tällaisia rikkaita oli Pohjois-Amerikassa 3,3 miljoonaa, Euroopassa 3,1 miljoonaa sekä Aasian-Tyynen meren alueella 2,8 miljoonaa.

Kiinassa heitä oli 415 000 ja Venäjällä 136 000 (ja Suomessa 26 000, Ruotsissa 50 000 ja Norjassa 62 000).

Ultrarikkaiksi luetaan sellaiset, joilla on nettovarallisuutta vähintään 30 miljoonaa dollaria. Heitä oli Pohjois-Amerikassa 41 200, Euroopassa 25 000, Aasian-Tyynen meren alueella 20 400 ja Latinalaisessa Amerikassa 10 200. Afrikka on kaikissa katsannoissa rikkauksien alikehitysmaa.

Kapitalismin musta syksy 2008 pani tällaiset tilastot täysin uusiksi, eritoten Venäjällä.

Saksalainen Der Spiegel-lehti laski vuodenvaihteessa, että Venäjän (nyttemmin entisen) rikkaimman miehen ja Jeltsinin-Putinin oligarkin Oleg Deripaskan omaisuudesta oli kadonnut pörssitaivaan tuuliin 21 miljardia dollaria, että hänellä oli jäljellä enää 7 miljardia ja että hänellä oli velkaa siihen nähden kaksinkertainen määrä 14 miljardia. Tunnetumman Putin-oligarkin eli jalkapallojoukkue Chelsean omistajan Roman Abramovitšin omaisuus oli alentunut 20 miljardilla 3,3 miljardiin dollariin, ja hänelläkin oli velkaa 2 miljardia.

Näistä asioista kerron enemmän juuri ilmestyneessä kirjassani ”Hullun rahan tauti” (Tammi 2009). Kysyn, tehoaako tautiin elvytyshoito (epäilen, että ei tehoa) vai syntyykö sen jäljiltä useampi ruma ruumis.