Öljyn lopun alku, UV 4/2007 PDF Tulosta Sähköposti

Öljyn lopun alku, UV 4/2007

Englantilaisen talouslehden Financial Timesin etusivulla oli 10.7. otsikko "Maailma kokee seuraavan öljykriisin viiden vuoden sisään".

Lehdessä tehtiin moinen raflaava johtopäätös Kansainvälisen energiaviraston (IEA) julkaisemasta polttoainekatsauksesta, joka julkaistiin heinäkuussa.

Öljykriisillä tarkoitetaan öljyn hinnan nousua ennätyskorkeuksiin.

Kolme triljoonaa barrelia

Ihmiskunta on kuluneiden sadan vuoden aikana polttanut maapallon öljyvaroja runsaat triljoona barrelia.

Jättiöljy-yhtiö BP julkaisee arvossa pidettyjä energiatilastoja. Yhtiön arvioi viime vuoden lopussa, että maapallon tunnetut ja käyttöön saatavat öljyvarat ovat 1,2 triljoonaa barrelia.

Toinen triljoona maapallon öljystä on siis hyvää vauhtia kulutuksessa.

Kun öljyä tuotettiin viime vuonna noin 30 miljardia barrelia, sillä kulutusvauhdilla tunnetut öljyvarat riittävät 40 vuodeksi. Kun kulutuksen kuitenkin ennustetaan kasvavan 2 % vuodessa, ne eivät ehkä riitä kuin 30 vuodeksi.

Kolmaskin triljoona saattaa vielä löytyä, mutta tiukkaa tekee ja kalliiksi tulee. Öljyä ei pitäisi kuluttaa kuin viimeistä päivää.

Hinta nousee

Öljy on uusiutumaton luonnonvara. Sen poltosta ei jää jäljelle kuin nokea ja hiilidioksidia.

Hiilidioksin päästöt ilmakehään lämmittävät maapallon ilmaston tavalla, jota kutsutaan kasvihuoneilmiöksi. Tilanne ei parane öljyn loppuessa, koska silloin ruvetaan polttamaan entistä enemmän kivihiiltä. Sitä riittää vajaaksi 200 vuodeksi, mutta siitä tulevat vielä suuremmat päästöt.

Öljyn lopun lähestyessä sen hinta nousee. Sen aiheuttavat sekä niukkuus että jäljellä olevan öljyn tuottamisen kalliit tuotantokustannukset. Öljyä kaivetaan yhä syvemmältä ja yhä vaikeammista paikoista. Hyvän ja helpon öljyn loppuminen ja sen hinnan kallistuminen tekee taloudellisesti kannattavaksi ottaa käyttöön kalliilla hyödynnettävän öljyhiekan, jonka epäekologinen tuotantotapa on energia- ja vesisyöppö.

IEA:n mukaan "öljystä tulee äärettömän niukka luonnonvara viidessä vuodessa" ja "nähtävissä on, että luonnonkaasusta tulee vielä suurempi niukkuus vuosikymmenen lopussa".

Kuitenkin maailmassa toimitaan niin kuin kaikki jatkuisi entiseen malliin.

Kehitysmaiden kulutus kasvaa

Kun monien "kypsien" öljykenttien tuotanto alenee ja uusien (Venäjän) kenttien käyttöönotto viivästyy, maailma tulee entistä riippuvaisemmaksi OPEC-öljykartellimaiden tuotannosta.

Jos ne eivät halua - tai kykene - lisäämään tuotantoa, on kaksi vaihtoehtoa: hinnan on noustava tai kysynnän vähennyttävä.

Kysynnän väheneminen ei ole näköpiirissä. Jos teollistuneissa maissa kulutus jostakin syystä tasaantuu, nousevan talouden maat Kiinan johdolla kuluttavat paljon entistä enemmän, eivätkä ne pyydä sitä anteeksi; eihän Länsi voi vaatia muita olemaan kuluttamatta turvatakseen oman kulutuksensa.

Jatketaan entiseen malliin

Tunnetut öljyvarat riittävät maapallolla nykyisellä kulutusvauhdilla vielä kolmisenkymmentä vuotta. Ennuste perustuu siihen, että Lähi-Idässä on todella ne öljyvarat, jotka reservejään valtiosalaisuutena pitävät tuottajamaat sanovat siellä olevan. BP laskee alueelle yli 2/3 maapallon öljyreserveistä.

Toki vielä löydetään uutta öljyä. Juoksevaa polttonestettä (joka valmistetaan puusta, kasveista tai kivihiilestä) riittää kyllä liikenteen tarpeisiin, mutta ei nykyhinnoilla.

Niinpä tulollaan on kaiken aikaa oikein pirunmoinen öljyn hintakriisi. Sen maailman johtava alan seurantayksikkö Kansainvälinen energiavirasto (IEA) ennustaa tulevan seuraavien viiden vuoden aikana.

Silloin menevät monet ennusteet uusiksi ja suunnitelmat uusittaviksi.