Echelon, Voima 9/2006 PDF Tulosta Sähköposti

Eino "Tango" Grön lauloi aikoinaan siihen tapaan, että "sua kuunnellaan, sillä seinilläkin korvat on". Seinillä on USA:n kansallisen turvallisuuspalvelun (National Security Agency, NSA) korvat.

USA:n vakoilutoimen päällikkö John Negroponte, jonka alaisuudessa ovat sekä NSA että CIA, sanoo USA:n maailmanlaajuiseen vakoilijaverkostoon kuuluvan 100 000 kovan luokan urkkijaa. Hänen mukaansa he ovat "patrioottisia, lahjakkaita ja ahkeria amerikkalaisia".

USA käytti viime vuonna vakoilutoiminnan rahoittamiseen 44 miljardia dollaria. Summa on suurempi kuin Suomen valtion vuosibudjetti.

Euroopan Parlamentti perusti muutamia vuosia sitten erityisvaliokunnan tutkimaan NSA:n salakuuntelu- ja elektronista tiedonsieppausjärjestelmää Echelonia.

Europarlamentin tuottamaa materiaalia Echelonista löytyy netistä (http://cryptome.org/dst-1.htm). Googlaus mainitulla hakusanalla tuottaa noin 16 miljoonaa tärppiä. Jotain perää epäilemättä on siinä uskomuksessa, että seinillämme ovat Echelonin korvat, vaikka USA kieltää (!) koko järjestelmän olemassaolon.

Vakoilun ohella USA:n kidutusviranomaiset loukkaavat terrorismin vastaisen sodan varjolla sellaisia kansainvälisiä sopimuksia, joihin maa on sitoutunut. Se on myös jättäytynyt sopimusjärjestelmien ulkopuolelle niin että se ei esimerkiksi salli Haagin kansainvälisen sotarikostuomioistuimen tutkivan USA:n sotilaiden sotarikoksia. Silti se on hanakka viemään sinne tuomittaviksi niitä, jotka ovat poliittisesti väärälinjaisia.

Se, että USA pitää terrorismin torjunnan nimissä Guantanamon vankilassa vankeja ilman oikeudenkäyntiä määräämättömän ajan, on kidutusta.

CIA on lennättänyt sieltä - ja muualtakin - vankeja rosvovaltioihin, joissa kidutus on maantapa. Mahdollisesti jopa joissakin EU-maissa on ollut CIA:n salaisia vankileirejä ja kidutuskeskuksia.

Euroopan parlamentin tilapäinen valiokunta tutkii näitä laittomia lentoja ja kyydityksiä. Sen asiakirjat löytyvät netistä (www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/organes/tdip/tdip_meetinglist.htm).

Kaikkeen tähän verrattuna Jukka Seppisen "tutkimus" neuvostovakoilusta Suomessa on hyttysten kuurnitsemista.