Hulvatonta menoa, KU 24.3.2006 PDF Tulosta Sähköposti
Tunnemme Kiina-ilmiön. Se on sitä, että työpaikkoja viedään maasta ulos mainituksi ilmiöksi nimettyyn halpatyövoimamaahan, jossa työläisiä saa riistää ja luontoa turmella.
 
EU:n käsittelyssä oleva ns. Bolkestein-direktiivi palvelujen täysvapaakaupasta on Kiina-ilmiö toisin päin: halpatyövoimaa saa alkaa tuoda maahan sisään tekemään työtä työvoimaa lähettävän maan työehdoilla. Se ei käy europarlamentin vasemmistolle (GUE/NGL).

 
Suomessa vasemmiston tulee nähdä, että epäisänmaalliset kapitalistimme ovat maansa myyjiä ja antaneet yrityksemme ulkomaiseen omistukseen. Se tulee maksuun kaikille; meneehän esimerkiksi jokaisesta Fortumin sähkölaskusta 13 % ulkomaisille (ja 6 % kotimaisille) keinottelijoille lahjoituksena yhtiön suurimmalta omistajalta (= Suomen valtiolta). Talouden pelisäännöt määrää meille vieras valta.
 
Raskaan sarjan salkkumies Mauri Pekkarinen osoittautui kevyen sarjan poliitikoksi isojen poikien markkinoilla, kun hän salli yhtiökokouksessa 16.3 Fortumin ostaa pörssistä omilla - mutta meiltä sähkön käyttäjiltä ylihintana perityillä - voitoilla omia osakkeitaan miljardilla (1 000 000 000) eurolla. Ne ehdot, jotka hän asetti yksityispääoman rikastumiselle meidän kustannuksellamme, olivat kosmetiikkaa. Nyt toteutuu Fortumin hallituksen kettuherrojen esitys valtion syrjäyttämisestä voitonjaosta ja saattavat siinä sivussa johtajaoptiotkin kallistua.
 
Tuoreen (vuoden 2004 verojen) tilaston mukaan työsuhdeoptioita maksettiin Suomessa 266 miljoonaa euroa, niistä suurin osa tuhannelle ukolle. Siihen nähden Fortumin johtajien saama yli 500 miljoonan kannustusraha sähkön hinnan korottamiseen on paljon.
 
Sama peli ilman valtiota mutta Nokian superimurin Jorma Ollilan ja entisen presidentin Martti Ahtisaaren johdolla on käynnissä UPM-Kymmenessä, josta 62 % on ulkomaisessa (= amerikkalaisessa) omistuksessa. Näiden vieraiden omistajien ahneutta tyydytetään niin että tämä entinen suomalainen metsäjätti irtisanoo työntekijöitään ja saa siitä 200 miljoonan euron "säästöt". Samaan aikaan se jakaa omistajilleen lähes 400 miljoonan euron osingot ja valmistautuu ostamaan heiltä yhtiön omia osakkeita jopa 1 000 miljoonalla. Siinä sivussa senkin johtajien optiot kypsyvät myyntivoitoiksi.
 
Irtisanomisten johdosta ei vain UPM-Kymmenen pörssikurssi noussut (10 prosenttia), vaan nousi myös kotimaisen naapuriyhtiön M-Realin pörssikurssi (neljänneksen). Omistajat odottelevat iloisia irtisanomisuutisia myös siltä taholta?
 
Optiot ovat osakkeenomistajien maksama palvelumaksu siitä, että yritysjohto ei puolusta rahojen käyttöä investointeihin vaan on valmis maksamaan yhtiöiden vanhat voitot uusille omistajille osinkoina ulos. Suomessa on investointilama.
 
Osingot ovat vertaansa vailla oleva tulonjaon vääristymä.
 
Niiden osuus kansantulosta on EU-jäsenyyden aikana kasvanut 1,7 prosentista 8,7 prosenttiin. (ja vastaavasti palkkojen osuus on pienentynyt). Vuonna 2004 osinkoja maksettiin luonnollisille henkilöille 3 800 miljoonaa euroa. Tästä summasta 38 % (1 479 miljoonaa) kääri liiveihinsä 4 350 suomalaista veronmaksajaa, tai tarkemmin sanottuna ei-veronmaksajaa, sillä osingot olivat vielä kyseisenä vuonna verottomia.
 
Sen lisäksi 3 000 kanssaihmistämme sai miljardi euroa luovutusvoittoja, jotka ovat rikkaiden tuloja; eihän köyhillä ole mitä luovuttaa. Ne olivat pääasiassa aliverotettuja arvopapereiden (pörssi)myyntivoittoja.
 
Politiikan vastaus tulonjaon vääristymiseen on ollut se, että Vanhasen hallitus poisti edellä mainituilta veroetuoikeutetuilta kansalaisilta varallisuusveron, jonka 37 000 maksajan joukossa ei ollut yhtään köyhää.
 
Sen sijasta, että puolustettaisiin suomalaista työtä ja sen tekijöitä, Suomessa valmistaudutaan - ensimmäistä kertaa sitten 1800-luvun - sotimaan kaukomailla ja hyökkäämään EU:n joukoissa Afrikkaan. Ennen meillä oli sotaväki sitä varten, että puolustetaan omaa maata. Nyt maanpuolustuksen varoja käytetään Nato-sotilaiden (Saksa, Hollanti) kanssa operoitaviin - laittomiinkin - hyökkäyksiin EU:n ulkopuolelle. Niitä varten puolustusvoimista lakkautetaan 6 200 työpaikkaa oman maan puolustamisen tehtävistä, ja uusista palkkasotureista tehdään hyökkäysvoimat.
 
Uudelle Vasemmistoliitolle riittää töitä, kun saatiin käsijarru pois päältä.