10.02.2006 Tulosta
10.02.2006 15:41

KHT-tilintarkastaja Pauli Vahtera on kirjoittanut Salon Seudun Sanomiin (8.2) mielipidekirjoituksen otsikolla "Sijoittajien voitot sähkön korkean hinnan syy".

Niin on.

Hänen laskujensa mukaan valtio, joka omistaa puolet Fortumista, saa veroina ja osinkoina 43 prosenttia yhtiön jokaisesta sähkölaskusta.

Rahat pysyvät omassa kansantaloudessa.

Mutta kun yksityiset, pääosin ulkomaiset sijoittajat saavat jokaisesta sähkölaskusta 19 % voitto-osuutenaan sijoitukselle, joka on minimaalinen rahan tuottoon nähden, heille sataa mannaa taivaasta.

Ja nyt Fortumin hallitus, tuo kettukopla, joka toimii kanatarhan vartijana, kaiken lisäksi ehdottaa, että sähköstä peritty ylihinta jaetaan ohi valtio-omistajan ostamalla yhtiön rahoilla "markkinoilta", eli pörssistä, yksityisten sijoittajien osakkeita niiden mitätöimiseksi. Suunnitelma on katala ja vastoin valtio-omistajan etua.

Pallo on kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisella. Häntä arvostan, mutta tässä asiassa häntä viedään kuin pässiä narussa. Tapasimme tänään, ja Mauri on hyvin informoitu niistä näkökohdista, joiden perusteella yhtiökokouksessa 16.3 ei saisi päättää osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta.

Hän on myös hyvin informoitu siitä, että putkessa on sähkön hinnan "eurooppalaistaminen" ja että se nostaa kotitalouksien sähkön hintaa Suomessa. Syntyvät ylisuuret voitot Fortumin kettukopla haluaa jakaa ulkomaisille sijoittajille, joita lihotetaan suomalaisten kotitalouksien varoin.

Panenpa tähän loppuun listan Fortumin hallintoneuvoston jäsenistä.

Ihan pelleporukkaa, kaikki tyynni, nämä henkilöt, joilla ei ole mitään tajua siitä mitä taloudessa ja sähkömarkkinoilla tapahtuu ihan oikeasti:

Timo Kalli, kansanedustaja, puheenjohtaja, Jouni Backman, kansanedustaja, varapuheenjohtaja ,Martti Alakoski, varapuheenjohtaja, Lasse Hautala, kansanedustaja, Rakel Hiltunen, kansanedustaja, Jorma Huuhtanen, pääjohtaja, Mikko Immonen, kansanedustaja, Kimmo Kalela, teollisuusneuvos, Kimmo Kiljunen, kansanedustaja, Jari Koskinen, kansanedustaja, Oras Tynkkynen, kansanedustaja ja Ben Zyskowicz, kansanedustaja.