Esko Seppänen
18-02.2010 PDF Tulosta Sähköposti

Kun aikaa on, viimeiset pari viikkoa olen tavannut Michael Hardtin ja Antonio Negrin uusinta kirjaa "Commonwealth" (The Belknap Press of Harvard University Press, 2009). Se on jatkoa heidän aikaisemmille tuotteilleen "Empire" ja Multitude", joita esittelen näillä kotisivuillani osastossa "Aate ja ismit".

Hardt on amerikkalaisen Duke-yliopiston professori ja Negri entinen punavanki, Italian punaisten armeijakuntien ideologeja.

Herrat ovat lukeneet paljon ja operoivat filosofisilla käsitteillä, joita on tosi vaikea suomentaa.

Trilogian kirjojen subjekti on "multitude", jolla tarkoitetaan globaalisesti kaikkia meitä, jotka emme ole vallankäytön subjeteja, siis kaikkinaista väkeä, rahvasta, kirjavaa ihmisjoukkoa, ihmisten moninaisuutta.

"Empire", joka on jonkinlainen globaalinen omaisuuden tasavalta ja jossa elämme pääoman arvonlisäyksen ehdoilla, on kansallisvaltioiden merkityksen vähenemisen ajan ja niiden lopun jälkeinen maailmanyhteisö, jota hallinnoivat erilaiset eliitit ilman kirjoitettuja lakeja ja normeja, tai jos ne on kirjoitettu, ne joustavat vallanpitäjien kulloisenkin tahdon mukaan heidän edukseen.

Hallitseva teema on multituden suhden käsitteeseen "the common" (Yhteinen), joka on koko ihmiskunnan yhteisesti tuottama henkinen ja fyysinen varallisuus. Tärkeää on biovalta, jota hallitaan biopolitiikalla ja ja johon kuuluvat ihmisen uusintamisen ohella luonnon antimet meidän kaikkien käyttöön ja erilaiset inhimilliset hengentuotteet kuten tiede ja taide sekä informaatio, tieto, mielikuvat, mielihalut ja sosiaaliset suhteet.

Näistä aineksista kirjoittajat kutovat verkon, joka asetetaan kapitalismia vastaan ja sen sijalle. Siihen vaaditaan vallankumous, jolla tähdätään multituden kasvattamiseen uudenlaisiksi ihmsiksi vapaaksi kaiken sellaisen "Yhteisen" korruptoitumisesta, jota edustavat perhe, yritykset ja kansakunta. Siis hiiten ne kaikki!

Ja mikä tilalle? Rakkaus ja demokratia. Siis todella, kirjoittajat haluavat vallankumouksen, jolla tuhotaan vanhat instituutiot, jotta maailmassa voisi vallita yleinen rakkauden tila (à la 1960-luvun hippiliike).

Kapitalismin vaihtoehto jää köykäiseksi ja osin pelotattavaksikin, mutta kirja on niitä harvoja yrityksiä, joilla perinteinen EI-liike pyritään uudistamaan myös KYLLÄ-liikkeeksi. Lopputulos on minulle Empiren ja Multituden oivallisten analyysien jälkeen pettymys. Miksi, sitä arvioin lähiaikoina näillä sivuilla.

 
14.01.2010 PDF Tulosta Sähköposti

Oma ulkopolitiikka on yksi itsenäisen valtion tärkeimmistä tunnusmerkeistä.

  

”Kekkosen ajan” saatanallistamisessa ei väsytä muistuttamaan siitä, miten Kekkonen yksin, ilman todistajia, keskusteli Suomen ja Neuvostoliiton suhteista - eli ulkopolitiikasta - pahan valtakunnan johtajien kanssa. Herää kysymys, miksi ei yksin käytävien keskustelujen saatanallistamista uloteta nykyaikaan?

  

EU:n uuden perustuslain mukaan valtionpäämiesten Eurooppa-neuvosto voi tehdä sitovia päätöksiä yhteisestä ulkopolitiikasta (ja se voi jopa päättää 27 ihmisen kesken tehdä EU:sta sotaliiton!). Jäsenmailla ei ole enää omaa ulkopolitiikkaa.

  

Eurooppa-neuvoston keskustelut ovat salaisia, eivätkä valtionpäämiehet saa kertoa niistä edustamilleen kansoille. EU sinetöi huulet kokousten jälkeen.

  

Vanhasen hallitus haluaa, että Suomea edustaa näissä kokouksissa pääministeri. Jos Suomessa olisi omaa halua, EU voitaisiin panna kattamaan lautanen myös Suomen kansan valitsemalle presidentille teon alla oleva euroliittovaltion ulkopoliittisiin päivällispöytiin. Salassa ja yksin ei ole demokratiaa. Kaksin aina kaunihimpi.

  

EU:n perustuslaki ei kiellä Suomen presidenttiä osallistumasta kokouksiin, joissa päätetään esimerkiksi ulkopolitiikkamme tärkeimmästä asiasta: Venäjä-suhteista.

  

Sen haluaa kieltää Vanhasen hallitus, joka on valmis viemään Suomen presidentiltä Suomen perustuslakiin kirjatun ulkopoliittisen lautasen ja antamaan hänen valtansa Bryssälän presidentille ja EU:n uuden perustuslain mukaan perustettavalle yleisliittolaiselle eukku-ulkoministeriölle.

  

Pääministerin valtaa antaa periksi EU:n suurten maiden tahdolle perustellaan parlamentarismilla. Se ei kuitenkaan ole demokratian ainut mittatikku. Esimerkiksi USA:ssa tullaan toimeen presidentillä ilman pääministeriä, eikä se ole syy, jonka perusteella USA ei olisi demokraattinen valtio. On kyllä muita syitä.

  

Historia opettaa, että Suomen ei pidä antaa Venäjä-suhteitaan vieraiden valtioiden hoitoon. Sen varjopuolista saatiin jo esimakua Georgian 070808-kriisistä, jossa Stubb hätäisillä lausunnoillaan oli kytkeä Suomen - perusteettomasti - Venäjän vastaiseen rintamaan.

  

Nykyhallituksen ohjelmaan ei ole kirjattu puolueettomuutta - eikä enää edes sotilaallista liittoutumattomuutta - ja niin muodoin keskusta on antanut periksi transatlanttisille kokoomusvoimille. Se älköön estäkö Suomen kansaa muodostamasta viisasta kansalaismielipidettä: ei (EU-)provokaatioille Venäjän suhteen.

  

Mitä vielä pariin pienempään asiaan tulee, privatisoiminen ja ulkoistaminen näyttävät todelliset kasvonsa.

  

Karkkilan ja Karjaan valelääkäri oli ruotsalaisen Mehiläisen keikkalääkäri. Terveydenhoitoalan voittotehtaisiin emme voi luottaa.

  

Ja kun Finnair ulkoisti matkatavarapalvelunsa yksityiselle yhtiölle, en väsy ihmettelemään, miten on tehty sellainen sopimus, että matkatavaroiden perille toimittaminen tulee maksuun Finnairille eikä tälle yhtiölle, jonka tehtäviin matkatavarapalvelut nyttemmin kuuluvat ja joka ei saa asianmukaisesti laukkuja ulos koneista.

 
 
14.12.2009 PDF Tulosta Sähköposti

Kun rutiininomaisesti kävin läpi EU:n maatalouspolitiikan tilastoja, törmäsin mielenkiintoiseen yksityiskohtaan.

Joka vuosi käyn läpi jäsenvaltioiden maataloudelleen maksamat kansalliset tuet. Teen sen siksi, että Suomi on sen tilastoinnin kärkimaita. Kun muut maksattavat maataloutensa tukiaiset EU:lla, Suomi maksaa ne pääosin itse. Suomi on pitkään ollut siinä tilastossa sijalla kolme, ja vain suuret Ranska ja Saksa maksavat enemmän kansallisia tukia omasta budjeteistaan kuin pieni Suomi.

Tilanne oli melkein, mutta vain melkein, sama myös syksyn lopulla julkaistujen vuoden 2008 tietojen mukaan.

Kansallisia tukia maksoivat silloin eniten Ranska (2 035 miljoonaa euroa) ja Saksa (1 271 miljoonaa).

Kolmannella sijalla muhi nyt yllätys. Sen oli vallannut Irlanti 1 215 miljoonalla eurolla. Se oli yllätys.

Suomi oli tukenut maataloutta omasta budjetistaan 1 203 miljoonalla, mikä on paljon, mutta se ei ollut yllätys. On niin totuttu siihen asiaan, että siitä ei keskustella, vaikka syytä olisi: EU:n olisi maksettava enemmän meidän tukiaisia EU:n budjetista niin kuin muillekin maksetaan.

Irlannin osalta herää välittömästi kysymys: ostettiinko Irlannin maanviljelijät kansallisilla tuilla äänestämään KYLLÄ EU:n uudelle perustuslaille. Kysymyksen nostaa esiin se, että Irlannin kansallisten tukien taso on vuosien varrella vaihdellut 150-300 miljoonan euron välillä, kunnes se vuonna 2007 nousi edellisvuosien 157 ja 153 miljoonasta yllättäen 426 miljoonaan ja siiten vuonna 2008 tuohon mainittuun 1 215 miljoonaan.

Muissa maissa kansalliset tuet ovat olleet laskemaan päin, mutta Irlannissa (jossa "väärä" kansanäänestystulos piti korjata uudella äänestyksellä) ne 8-kertaistuivat lyhyessä ajassa.

Se on kova juttu, jota ei ole vielä "piireissä" huomattu, ja minäkin löysin tiedon yllättäen ja pyytämättä.

Siitä, että Suomen kansallisten tukien määrä 1 203 miljoonaa on paljon, kertovat vastaavat luvut EU-naapureidemme osalta: Ruotsi 99 miljoonaa, Tanska 112 miljoonaa, Viro 32 miljoonaa ja Latvia 17 miljoonaa. Suurista maatalousmaista Italia maksoi omasta pussista 836 miljoonaa ja Espanja 670 miljoonaa.

Nämä vertailuluvut kertovat, että Suomen kansalliset tuet ovat todella suuret ja - poikkeuksellisesti, kansanäänestyksen takia? - Irlannin maksamat omatuet ovat olleet vielä Suomeakin suuremmat.

 
30.12.2009 PDF Tulosta Sähköposti

Tämän joulun ja vuodenvaihteen ajan olen ollut Kaliforniassa, sukuloimassa.

 

Pari yksittäistä kuluttajapoliittista asiaa on noussut esille.

 

Ensiksikin bensiinin halpuus. Teiden varsilla sitä myytiin hintaan 2,83 dollaria/gallona eli noin 0,50 euroa/litra. Se on vain runsas kolmannes Suomen hinnoista.

 

Kun ajoimme autolla San Franciscosta Los Angelesiin joulun pahimman paluuliikenteen aikaan, oli sellainen ruuhka, että autojono seisahteli jo 400 kilometriä ennen määränpäätä. Juhannuksen aikaan Suomen viitostiellä Lusissa autojonon pituus on vain kolmisenkymmentä kilometriä, ja sekin tuntuu sietämättömältä tyhjäkäymiseltä. Isossa maassa ovat isot jonot (ja suuret päästöt), pienessä pienemmät.

 

Miksi ei USA:ssa sitten käytetä joukkoliikennettä?

 

Sitä ei ole. Ja vaikka San Franciscon ja Los Angelesin väliä kulkeekin juna, täällä Hollywoodin päässä ei ole sellaista paikallista joukkoliikennettä, että tultaisiin toimeen ilman henkilöautoa.

 

 

Näissä oloissa USA:ssa ei ole helppo korottaa äänestäjille maksuun tulevia bensaveroja tai säätää päästörajoituksia, ja voi olla, että EU:ssakin hyvät päätökset jäävät toteuttamatta amerikkalaisten jatkaessa nykymenoaan ja antamalla muille maille epäterveen elämänmenon houkuttelevan mallin.

 

Toinen – suomalaisittain – mielenkiintoinen asia on sikainfluenssarokotus. Kun Suomessa on pulaa rokotteista, USA:ssa rokotuksia käytetään ostoskeskusten ja apteekkien sisäänvetotarjouksina. Rokotuksen saa sekatavarakaupasta jopa 10 dollarin (7 euron) tarjoushintaan.

 

 

Mikä ihmeellinen rokotepula meillä on Suomessa?

 

Olen ottanut rokotuksen, vaikka sen turhuudesta ja jopa vaarallisuudesta (ja lääketehtaiden voitontavoittelusta sekä viruksen tarkoituksellisesta liikkeellelaskusta) käydäänkin vilkasta keskustelua (esimerkiksi osoitteessa www.anttiheikkila.com). Lähden siitä, että pandemialääkäreiden arvioihin on helpompi luottaa kuin niksauttajien, mutta tämä ei ole luottamuslause Suomen viranomaisten toimille tässä asiassa.

 

Mitä Amerikan asioihin yleisesti ottaen tulee, ihmisissä on energiaa, sosiaalisten suhteiden verkosto on kannustava eikä kaikki muukaan ole päin peetä, vaikka monet asiat ovat.

 

 

Maan yksityisten pankkien omistama keskuspankkijärjestelmä Federal Reserve (Fed) rahoitti joulukulutusta setelirahoituksella eli lainaamalla valtiolta virtuaalirahaa, siis rahaa, jota niillä kummallakaan ei ollut. Pankkien voittoja kasvatettiin myös lainaamalla niille suoraan tätä keskuspankkirahaa nollakorolla. Voitoista pankkien toimitsijat ottavat jopa 2/3 (Morgan Stanleystä) itselleen bonuksina, joita valtiovalta ei pysty estämään tuomitsevista puheista huolimatta. Ottajat aina ottavat.

 

 

Keskuspankin tase on kaksinkertaistunut hullun rahan taudin jälkihoidossa (mukaan lukien pankkien ja suuren vakuutusyhtiön kansallistaminen), ja liittovaltion budjettivaje vuonna 2009 oli yli 10 % BKT:sta. Se - ja setelirahoitus - tarkoittaa sanoa, että USA ei pääsisi noilla toimilla EU:n jäseneksi niin halutessaan.

 

USA:sta puhuttaessa on pidettävä mielessä, että se on liittovaltio, jossa monet ns. julkisen palvelun tehtävät hoidetaan osavaltioiden tasolla. Jos on velkaantunut liittovaltio, vielä velkaisempia saattavat olla osavaltiot, mukaan luettuna Kalifornia. Seaikoo supistaa sosiaaliturvamenoja 20 miljardilla dollarilla, jotta 60 miljardin dollarin budjettivaje ei kasva entisestään. Köyhien kyykyttäminen on sitä reagonomics-talouspolitiikkaa, jossa säästöt saadaan sulkemalla mielisairaalat ja panemalla potilaat avohoitoon kaduille.

 

Jos ovat Euroopassa konkurssia tekemässä muutamat kansallisvaltiot, USA:ssa ovat yhtä persaukisia jotkut osavaltiot.

 

Mantra on, että veroja ei koroteta; että eletään velaksi. USA:ssa matala verotus on illuusio, sillä kohtuullista on kutsua (yksityisiä) sairausvakuutusmaksuja veroiksi; kukaan järkevä ihminen ei jätä ottamatta sairausvakuutusta. Yksityinen järjestelmä osoittaa USA:ssa tehottomuutensa. Maassa käytetään terveyspalveluihin 15 % BKT:sta, meillä puolet siitä. Meillä kaikki kansalaiset ovat julkisen terveydenhoidon palvelujen piirissä, kun taas USA:ssa kymmenillä miljoonilla köyhillä ei ole sairausvakuutusta ja he ovat terveyspalvelujen hoitoheittopusseja.

 

Meillä verovaroin kustannettava koulutuskin maksetaan USA:ssa omasta pussista. Yliopiston vuosimaksu saattaa olla jopa 40 000 dollaria, eli koulutuksessa ei ole tasa-arvoa niin kuin Suomessa on.

 

Lamasta ja 10 prosentin työttömyydestä huolimatta Wall Streetin pörssikurssit nousevat.  Se on vakuuttava osoitus siitä, että rahatalous on erkaantunut reaalitaloudesta ja että – lähivuosina Fedin setelirahoituksen ja pankkien nollakorkojärjestelmän purkamistoimien aikaan – odotettavissa on inflaation aika.

 

 

Se on tapa nollata USA:n ylivelkaantuminen.

 

Hyvää uutta vuotta vaan. Välitetään.

 
3.12.2009 PDF Tulosta Sähköposti

Syytän sinua, Jyri Häkämies. Mistä, siihen palaan seuraavan johdatuksen jälkeen.

 

”Vallankumoukset ovat historian lokomotiiveja”, opetti aikoinaan Karl Marx. Lenin oli lukenut Marxinsa.

Hämmästyttävällä tavalla myös pieni (155cm) mutta pippurinen Milton Friedman, tuo taloustieteen Nobel-palkittu Napoleon, näyttää lukeneen Marxinsa ja Lenininsä.

 

Hänen on Naomi Kleinin kirjassa ”Tuhokapitalismin nousu” lainattu sitaatti: ”Vain kriisi, joko todellinen tai kuviteltu, johtaa todellisiin muutoksiin. Kriisin puhjetessa riippuu vallalla olevista aatteista, millaisiin toimiin ryhdytään. Minä katson, että meidän tehtävämme on juuri se, kehittää nykyiselle politiikalle vaihtoehtoja, pitää ne elossa ja tarjolla, kunnes poliittisesti mahdoton kääntyy poliittisesti väistämättömäksi.”

 

Tämä on yksi tärkeimpiä lukemiani sitaatteja. Sielun paljastus. Opetus vailla vertaa.

 

Se auttaa ymmärtämään vallankumousten voiton Venäjällä sekä vuosina 1917 että 1991. Pieni etujoukko, jolla näyttää olevan vaihtoehto mätää pursuavalle vanhalle systeemille, saa erilaisten katastrofien ja kriisien yhteydessä tilaisuuden, jonka se on ennalta valmistautunut käyttämään hyväksi vallan vaihtamiseksi.

 

Se auttaa ymmärtämään Friedmanin vallankumouksellisen markkinafundamentalismin ja telaketjukapitalismin maihinnousun kenraalien Chileen, sotilasjunttien Argentiinaan, Thatcherin Englantiin ja Reaganin Yhdysvaltoihin. Se myös auttaa ymmärtämään, miksi suurten pankkien velkoja kansallistava ja niitä setelirahoituksella rahoittava Obama epäonnistuu: hänellä on iskulause mutta ei mitään ideologiaa. Valta tarvitsee aina ideologisen pönkän.

 

Toiset hamstraavat katastrofin edellä säilykkeitä ja vettä, friedmanilaiset hamstraavat vapaan markkinatalouden ideoita, kirjoittaa Klein. Sen takia myös Suomen vasemmisto menettää jatkuvasti asemiaan. Se hamstraa säilykkeitä ja vettä myös huono-osaisille, mutta siltä puuttuu ideologinen vaihtoehto. Sillä ei ollut vaihtoehtoa laman tulolle eikä sillä ole vaihtoehtoa lamassa ololle.

 

Friedmanin sitaatti auttaa ymmärtämään pienempiäkin asioita, kuten Finnairin nykyisen alasajon.

 

Joillakin on suunnitelma tuhota valtion lentoyhtiö ja sen vuosikymmenten kuluessa kovalla työllä synnytetty loistava brändi: turvallinen, täsmällinen ja luotettava. Finnairin tappajat tarvitsivat kriisin ja tekivät sen henkilöstön kustannuksella. Siihen tarvittiin likaisen työn tekijä, joka on erinomaisilla ehdoilla eroava toimitusjohtaja Jukka Hienonen. Hän jättää jälkeensä vain savuavia raunioita ja typeriä, finnairilaisia loukkaavia lausuntoja, jotka kelpaavat kriisin provokaatioksi.

 

Hienosen ideologis-poliittisen tutorin Milton Friedmanin mukaan kriisin jälkeen on ”noin kuudesta yhdeksään kuukautta aikaa toteuttaa suuria muutoksia; jos ei tartu tilaisuuteen ja toimi tuona aikana päättäväisesti, ei saa toista vastaavaa tilaisuutta”. Jo Machiavellin ruhtinas neuvoo ”iskemään heti.”

 

Finnair pannaan lihoiksi seuraavien kuudesta yhdeksään kuukauden aikana? Jos yhtiö on itsenäinen vielä ensi kesän jälkeen, tämä tappoyritys epäonnistui. Tullee uusia. Valitettavasti Hienonen ei ole ollut yksin, eikä hänen ajattelustaan päästä eroon hänen näytöseronsa jälkeen. Samanmieliset jäävät johtoon.

 

Valtion yritystoiminnasta vastaava ministeri Jyri Hökämies katselee päältä valtion omaisuuden tuhoamista. Syytän Hökämiestä Finnairin kriisistä, ja jos olisin eduskunnan jäsen, ehdottaisin hänelle epäluottamuslausetta. Nyt se on muiden tehtävä.
 
<< Alkuun < Edellinen 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 17 / 55