Esko Seppänen
17.11.2011 PDF Tulosta Sähköposti

 

Kun on tullut julkiseksi se huhu, että olemme tehneet Iiro Viinasen kanssa yhteisen kirjan, minä voin sen täten vahvistaa. Olemme lähettäneet toinen toisillemme 18 kirjettä, jotka julkaistaan tammikuussa kirjana ”Vasen oikea, oikea vasen”. Siinä vastakkainasettelun aika jatkuu, vaikka vähän välillä liennytetäänkin.

 

 

 

Minä kirjoitan paljon kapitalismista, joka on kansainvälinen sana ja muualla yleisesti käytössä. Suomessa se on tabu, joka vasemmiston on murrettava ja sanottava ruma sana niin kuin se on.

 

 

 

Kapitalismin lonkerot ulottuvat Villistä Lännestä Inhaan Itään ja kietovat sisälleen maapallon ihmisten kaikkinaisen sosiaalisen elämän. Sillä on paikka ihmisten tietoisuudessa ja tajunnassa, ja monet suhtautuvat siihen kuin luonto luontoon, eli ei sitä itse huomaa.

 

 

 

 

Porvarit käyttävät sanaa säästeliäästi ja puhuvat mieluummin markkinataloudesta, joka on eräänlainen kapitalismi (light). Mahtaako kiertoilmaisujen käyttäminen johtua porvariston hillitystä charmista, onko se porvarina olemisen sietämätöntä keveyttä vai onko oikeistoa kenties kielletty turhaan lausumasta kapitalismin nimeä?

 

 

 

 

Talous on taloutta, mutta kapitalismi on paljon enemmän kuin vain (markkina)taloutta. Se on myös politiikkaa, tiedettä, taidetta, kulttuuria, viihdettä, sotaa, rauhaa, leipää, sirkushuveja ja niin päin pois. Myös sen toimitsijat ovat sekalainen seurakunta rikkaita, rakkaita, (vähemmän) köyhiä, varkaita; pappeja, lukkareita, talonpoikia, kuppareita ja varsinkin kuppareita, joiden kuppaussarvina toimivat pääomat.

 

 

 

Kuppauksen tultua puheeksi tohtori Marxin mukaan ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.

 

 

 

Maailmantalous toimii edelleen kasautuneen, esineellistyneen ja kuolleen työn ehdoilla ja hyväksi. Elävän työn vampyyrit ovat kuitenkin saaneet kilpailijoikseen myöhempien aikojen finanssikapitalismin innovatiiviset bonusherrat, tuttavallisesti banksterit.

 

 

 

 

 

Valta ei systeemissä personoidu joihinkin miljardööreihin tai yksittäisiin yritysjohtajiin. Valta on systeemi itse. Sen metafyysinen logiikka määrittää vampyyrien tavan toimia, ja sitä toimintatapaa kutsutaan persoonattomien markkinavoimien mielipiteeksi. Markkinavoimilla on suussaan perinteisen elävän työn maku, ja finanssikapitalismissa ne imevät myös kuolleen työn verta tekemällä rahaa rahasta – eikä vain ihmistyöstä – ilman tavaroiden tuottamisen riesaa. Velkoja arvopaperistamalla, lainarahaa vivuttamalla ja omistuksiaan johdannaisiksi ketjuttamalla ne ovat inflatoineet pääomamarkkinat koko kapitalismin kriisiksi, ja sen ne ovat tehneet itse itseään bonuksilla palkiten.

 

 

 

 

Yhteiskunnat on läpikotaisin finanssioitu. Rahatalous on ulotettu kaikkialle, vapaisiin tieteisiinkin ja taiteisiinkin, rahalla mitattaviksi tulosvaatimuksiksi. Banksterit ovat luoneet virtuaalisilla finanssituotteilla kuvitteellista mutta oikean veroista rahaa. Virtuaaliraha on ollut rahataikinan juuri, jolla taikina on nostatettu kypsennettäväksi pörsseissä ja muissa kasinoissa.

 

 

 

 

Rahan tukkumarkkinoilla ostetaan ja myydään finanssituotteita, joista puhutaan mystisin termein. Harva maallikko tuntee johdannaisten kuvitteellisen todellisuuden, jossa sama omistettava voidaan omistaa moneen kertaan arvopaperisoimalla ja finanssioimalla reaaliomaisuus pitkiksi omistusketjuiksi. Niiden alkupäässä on omaisuutta, sitä itseään, mutta loppupäässä pelkkää höttöä.

 

 

 

 

 

 

Markkinavoimien virtuaalisessa, läpinäkymättömässä ja sokeassa leikissä energian, raaka-aineiden ja ruuan hinnat eivät määräydy enää tuotantokustannusten perusteella vaan niin kuin yhdet uskovat toisten uskovan hintojen kehittyvän. Se usko ja ne odotukset on arvopaperistettu johdannaisiksi.

 

 

 

Johdannaiset, jotka muistuttavat enemmän bittilottoa kuin arvopapereita, kätkevät sisäänsä arvopaperimaailman suurimmat riskit. Niiden muodossa – usein kaiken julkisen valvonnan ja jopa tilastoinnin tavoittamattomissa – liikutellaan maailman suurimpia rahasummia. Valtiot eivät tiedä, mitä pelejä markkinavoimat pelaavat johdannaisilla, ja kun saavat tietää, se on liian myöhäistä.

 

 

 

 

Yhteiskunnallisia pakkoja on mahdotonta ymmärtää ilman, että tuntee finanssikapitalismin olemuksen. Sen tuntemuksen lisääminen on vasemmiston historiallinen tehtävä. Tänään vasemmistoliiton ex-kansanedustajien tapaamisessa nykyisen eduskuntaryhmän kanssa minä esitin, että politiikka palautettaisiin politiikkaan ja vasemmalla alettaisiin puhua uudelleen siitä, mikä on kriisissä, eli kapitalismin systeemikriisistä. Sen johdannainen on euron kriisi.

 

 

 

 

Kapitalismin arvostelu lienee sallittua kokoomusjohtoisen ministerisosialisminkin oloissa, koska sitä ei ole kielletty hallitusohjelmassa niin kuin EU:n arvostelu. Ei pidä alistua markkiniden diktatuuriin, eikä sen puoleen EU:nkaan liittovaltioimiseen pienten maiden alamaistamiseksi isommilleen.

 

 

 

 

Hämmästyin Claes Anderssonin kommentista: kapitalismista puhuminen on paluuta johonkin vanhaan. On puhuttava uudesta. Hän ei kertonut, mistä uudesta.

 

 

 

No, palattakoon sitten vanhaan. Se on nimittäin selvää, että muut ovat parempia puhumaan kaikesta muusta ja meille on jäänyt kaluttavaksi vain tämä kapitalismin luu. Ilman sitä meillä ei ole mitään omaa, paitsi ehkä presidenttiehdokas Paavo Arhinmäki. Puoluetta on johdettu niin, että sekin vaali on ehditty hävitä jo ennen oman ehdokkaan asettamista ensi viikonloppuna. On hävitty puoli vuotta aikaa.

 

Katsokaapa muuten kolumniani marraskuun Hymyssä: http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=article&id=724:qsaksa-on-paska-maaq-hymy-112011&catid=15:eu&Itemid=29

 

Kapitalismin ohella on toinenkin tabu: Suomen suhde Saksaan.

 

 
28.10.2011 PDF Tulosta Sähköposti

 

Verkkolehti Uusi Suomi kirjoitti tämän päivän Helsingin kirjamessuilta etusivullaan seuraavanlaisen jutun:

 

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117288-yleiso-hatkahti-huusi-%E2%80%9Dpuskureiden%E2%80%9D-peraan

 

Juttu alkoi näin: "Entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen ja toimittaja-kirjailija Hannu Taanila innostuivat vetämään tänään Helsingin kirjamessuilla kenties euro- ja kapitalismikriittisimmän show'n, mitä Suomessa on vähään aikaan nähty."

Olen imarreltu.

Asiaan liittyen kirjoitin lehteen seuraavanlaisen blogin, josta (kello 18) 32 henkilöä "oli pitänyt" ja johon 25 ihmistä oli ottanut kantaa. Sinne vain!

Kirjoitukseni oli tällainen:

Meitä on petetty!

 

Kun Suomi liittyi – toisin kuin muut pohjoismaat – EU:n rahaliittoon (EMU), kansalaisille syntyi vaikutelma, että kyseessä oli vain yhteinen raha. Siitäkin oli kysymys, mutta EMU on kuitenkin ensisijaisesti rahapolitiikkaa, jonka tekemiseen Euroopan keskuspankilla (EKP) on monopoli. Tätä EMU:n olemusta ei eurokansalaisille kerrottu, ja monille nykyinen euron kriisi tuli yllätyksenä. Yllätys oli se, että euro olikin poliittinen raha, jonka ongelmat tulevat maksuun EMU-maiden veronmaksajille. Siis esimerkiksi Suomelle, mutta ei esimerkiksi Ruotsille ja Tanskalle.

 

Kun Suomi valmisteli luopumista omasta rahasta ja rahapolitiikasta, oli nähtävissä, että EMU ei ollut optimaalinen yhden valuutan alue. Maat olivat liian erilaisia. Ongelmia lisäsi se, että EMU:un otettiin – poliittisilla perusteilla – maita, jotka eivät olleet EMU-yhteensopivia eivätkä täyttäneet ihan hyvin perustein määrättyjä EMU-kriteereitä. Tässäkin merkityksessä euro on poliittinen raha.

 

Suomessa tiedettiin, että EMU (eikä niinkään euro) saattaisi ajautua ongelmiin. Mutta kun Suomi oli liittymässä EMU:un poliittisista syistä, nämä ongelmat lakaistiin Euroopan keskuspankin ovimaton alle.

 

Suomalaisille myytiin mielikuvaa, että EMU:n ongelmiin voitaisiin varautua ennalta ja että kaikki ongelmat voitaisiin ratkaista kotimaisella rahalla kotimaassa.

 

Sitä varten perustettiin suurella hälinällä ns. puskurirahastot, joiden avulla voitaisiin selvitä ulos ulkoisista sokkitilanteista. Se oli väärä poliittinen lupaus eliitiltä kansalle.

 

EMU-puskureita on kerätty työttömyysvakuutusrahastoon (suhdannepuskuri) ja yksityisen työeläkesektorin (TyEL) tasausrahastoon.

 

Molempien EMU-puskureiden varat on käytännössä syöty muihin tarkoituksiin. ”EMU-puskurit” eivät todellisuudessa olleet varautumista EMU:n ongelmiin. ”EMU-puskurit” olivat EMU:n markkinointikikka.

 

Työttömyysvakuutusrahaston suhdannepuskuri on ollut enimmillään miljardi euroa. Ne rahat syötiin käytännössä jo ennen varsinaista eurokriisiä osana Vanhasen hallituksen suhdannepolitiikkaa.

 

Yksityisen työeläkesektorin EMU-puskuri sijaitsee jakojärjestelmän puskurirahastossa, jota kutsutaan tasausrahastoksi (tasausvastuuksi). Enimmillään sitä EMU-puskuria oli runsas miljardi euroa. Se raha annettiin pois EMU-käyttötarkoituksista itsensä kipeäksi keinotelleiden työeläkelaitosten vakavaraisuuden takuuksi.

 

Meillä ei siis ole EMU-kriisin pehmentämiseksi tarkoitettuja EMU-puskureita nyt, kun niitä olisi tarvittu.

 

Meillä on vain EKP:n väärä rahapolitiikka, johon sillä on monopoli, ja EMU:n joustoväline: sisäinen devalvaatio.

 

Sisäinen devalvaatio on työttömyyttä, palkanalennuksia, eläke-etujen leikkauksia, julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan alasajoa sekä EMU:un pyrkivien Latvian ja Liettuan tapauksissa maastamuuttoa; kymmenesosa kansasta on näistä maista jo lähtenyt kurjuutta pakoon.

 

Kun ylivelkaisiin EMU-maihin pakotetaan tällainen menokuri ja se tehdään ilman kasvun käynnistimiä, ne maat eivät pysty hoitamaan velkojaan uudella velalla, saati niitä maksamaan.

 

EU:n sisällissodassa kriisin maksajista saavutettiin välirauha. Rauha tuli, velat jäivät

 

 
02.10.2011 PDF Tulosta Sähköposti

 

Olen juuri palannut Kiinasta.

 

 

Olin siellä poikani Iiron kutsusta todistamassa hänen tuottamaansa megaluokan tv-tapahtumaa, joka lähetettiin viikko sitten Kiinan keskustelevision monella kanavalla kolmen tunnin suorana lähetyksenä. Isännät sanoivat, että lähetyksellä oli puoli miljardia katselijaa. Jos oli puoletkin siitä, sekin on melkein kuin koko USA:n asukasluku. Niin paljon oli katsojia joka tapauksessa ollut, että matkustellessamme sen jälkeen turisteina päätähtenä olleen siipipukumiehen Jeb Corlissin kanssa eri lentokentillä tavattoman monet kiinalaiset lentomatkustajat halusivat samaan kuvaan hänen kanssaan.

 

 

Olen käynyt Kiinassa usein. Kehityksen vauhti on sanoinkuvaamaton. Kiinan kansallislintu on kurki, nostokurki. Niitä on joka paikassa.

 

 

Kiinan kakku on päältä kaunis, mutta sen sisällä on demokratiasilkkoa. Kiina ei ole kommunistinen maa, ja sikäläinen 80 miljoonan kommunistinen puolue on ennen muuta patrioottinen vakauspuolue siihen tapaan kuin Putinilla on Venäjällä kokoomuksen sisarpuolur yhtenäinen Venäjä. Kiinassa ei näytellä mitään oikeusvaltiota tai demokratiaa. EU:ssa näytellään, ja Venäjälläkin.

 

 

Kun tulin kotiin, Kreikka näytti sillä aikaa kypsyneen lisää EU:n sopassa.

 

 

Mausteita soppaan heittää saksalaisjuristi Markus Kerber, joka on haastamassa Euroopan Keskuspankin pääjohtajan Jean-Claude Trichetin EU-tuomioistuimeen vastaamaan EKP:n laittomista toimista sen ostettua markkinoilta ylivelkamaiden joukkovelkakirjoja omaan laariinsa. Sillä tavalla se on rikkonut selvästi EU:n perustuslain artiklaa 123. Kaikki sen tietävät.

 

 

Kerberin kanne raukeaa nähdäkseni siihen, että EU-tuomioistuin ei ota sitä käsittelyyn. Peruste lienee se, että eurokansalainen Kerber ei ole asianosainen. Jos EU:n tai EKP:n saaminen vastaamaan laittomista toimista olisi niin helppoa, että eurokansalainen siihen pystyisi, minä olisin vienyt EKP:n tuomiolle jo viime keväänä. Tosin minua olisivat pelottaneet ne jättiläismäiset laskut vastapuolen oikeuskuluista, jotka olisivat tulleet maksuun minulle, jos olisin hävinnyt jutun.

 

 

Tapaus on niin selvä lainrikkomus, että häviö olisi ollut teoriassa mahdoton. Käytäntö on toinen juttu varsinkin kun kyseessä on EU:n oikeuskäytäntö. Einari Vuorela sanoo, että ”toivonta kättä kaksi, hioo hiiltä valkeaksi”, mutta EKP:lla on kokonainen juristiarmeija hiilen hiomista varten. Siinä saattaa vääräkin vääntyä oikeaksi. Se, että EKP saataisiin oikeuteen ja että se siellä häviäisi tämän jutun, on liian kova asia EU:n eliitille hävittäväksi.

 

 

Arvioni mukaan  EKP:n saa tässä asiassa oikeuteen vain jäsenmaa, europarlamentti tai EU:n komissio. Niistä parlamentti ja komissio ovat näissä pankkien pelastustalkoissa yhtä lailla lainrikkojia kuin EKP:kin. Hyväksymällä yhteisvastuun muiden maiden velkojen maksusta ja tulkitsemalla ylivelkaantumisen luonnonkatastrofiksi ne ovat omasta puolestaan rikkoneet EU:n perustuslain artikloja 125 ja 122. Jäsenmaat lienee hoidettu maiden poliittisten johtajien tasolla niin, että niistä yksikään ei lähde viemään lainrikkomuksia oikeuteen.

 

 

Se tarkoittaa, että EKP saa valtioiden johtajilta vapaat toimintaoikeudet operoida laittomassa tilassa. Demokratian näkökulmasta tähän liittyy se ongelma, että parlamentit eivät ole EU:n perustuslakia ratifioidessaan antaneet EKP:lle tällaista vapaata toimintatilaa.

 

 

Minä vastustin europarlamentissa EU:n perustuslakia (jonka valmisteluun osallistuin EU:n sitä varten koolle kutsumassa konventissa). Kun se on nyt voimassa, minä vaadin, että siitä pidetään kiinni. Tässä katsannossa olen perustuslaillinen. Olen myös demokraatti ja vaadin kaikelle julkiselle päätöksenteolle julkista parlamentaarista valvontaa ja oikeudellisia seuraamuksia yhteisten lakien rikkojille.

 

Se, miten käy Markus Kerberin kanteelle Jean-Claude Trichetiä vastaan, näyttää eurokansalaisille taas kerran EU:n todellisen luonteen. Se on poliittinen yhteisö kuin ennen Neuvostoliiton liittovaltio. EU:ssa federalistiset liittovaltiovoimat ovat neuvostoajan kommunistinen etujoukko, eikä siinä ole demokratiaa eli kansanvaltaa vaan lumedemokratia eli ei-demokratia.
 
15.10.2011 PDF Tulosta Sähköposti

 

Kävin Paavo Lipposen kanssa esitelmöimässä akavalaisen MAL-liiton 50-vuotisjuhlassa.

 

Esitykseni löytyy tästä linkistä: http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=article&id=721:kapitalismin-parasta-ennen-&catid=17:talous&Itemid=31

 

Johtopäätökseni oli, että kapitalismin parasta ennen-päivä meni jo. Perusteet linkin artikkelissa.

 
20.09.2011 PDF Tulosta Sähköposti
 

Näillä sivuilla kirjoitan yleensä politiikasta ikään kuin se olisi elämää suurempi asia.

  

 

Sitä se ei ole. Elämä on tässä ja nyt, eikä ole muuta elämää.

  

 

Olen tietyn henkilökohtaisen menetyksen takia nostamassa esille ja kiinnittämässä julkisen huomion kuolemiseen. Meidän tapauksessa siihen liittyivät sietämättömät kivut, ja siinä yhteydessä minulle selvisi, että Suomi on Euroopassa kivuntorjunnan takapajula.

 

Kirjoitan asiasta näillä kotisivuillani:

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=27 

 

 

Käytän tilaisuutta tekemällä tiettäväksi, että ensi sunnuntaina 25.9 Ylen TV 2:ssa esitettävässä ”Inhimillinen tekijä”-ohjelmassa keskustelemme kivuntorjunnan puutteista, saattohoidosta, sedaatiosta ja eutanasiasta yhdessä Miira Paasilinnan ja Terhokodin ylilääkärin Juha Hännisen kanssa. Minä olen silloin Kiinassa enkä näe ohjelmaa, mutta se uusitaan 27.9 ja 29.9. 

 

 

Seurasin läheltä syövän kuolemaantuomitseman poikani epätoivoa elämänlangan lyhetessä. Kauheinta oli sivusta seurata tautiin liittyviä hirveitä kipuja, jotka jatkuivat aivan liian kauan. 

 

 

Kerron avoimesti, että minä olisin ollut henkilökohtaisesti valmis lyhentämään hänen kärsimyksiään antamalla hänelle kuolettavan yliannoksen morfiinia, jota hänen lääkkeissään oli riittävä määrä siihen tarkoitukseen. Jos minua olisi sitten syytetty rikoksesta, niin ”so what”? 

 

 

En kuitenkaan antanut pistosta, koska siitä ei ollut hänen kanssaan ennalta sovittu. Sen olisi pitänyt olla potilaan oma tahto. Kun asia tuli ajankohtaiseksi, hän oli siinä tilassa, että siinä ei enää mistään sovita. 

 

 

Sen kokemuksen jälkeen olen alkanut kansalaisaktivistiksi riittävän kivuntorjunnan sekä arvokkaan ja privaatin kuoleman puolesta. Jos olisin itse vastaavassa tilanteessa, haluaisin noudatettavan minun hoitotahtoani. Se olisi eutanasia, jonka laillistamista kannata. Siitä puhutaan myös armomurhana, vaikka kyseessä ei ole kuolemisen armo vaan arvo, eikä se minun mielessäni ole mikään murhakaan, vaan sietämättömien kipujen poiston hoitotoimenpide nopeavaikutteisella sedaatiolla. 

 

 

Eutanasiasta pitäisi puhua arvokuolemana tai kreikankielisen kantasanan mukaan hyvänä kuolemana eikä minään armokuolemana. 

 

 

Arvostan niitä lääkäreitä, jotka jättävät kipuihinsa kuolevan potilaan saataville lääkkeitä ja kertovat potilaalle ja lähiomaisille niiden yliannostuksen johtavan kuolemaan. Vihaan sanontaa ”kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat”. 

 

 

 

Prosessin aikana opin, että ”rakasta, kärsi ja unhoita, lyhyt tuokio onni on”. Opin, että onni on saada elää. Eletään ihmisiksi.

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 10 / 55