Esko Seppänen
10.10.2012 PDF Tulosta Sähköposti

 

Maaseudun Tulevaisuus tietää kertoa kansalaisten gallup-mielipiteen, jonka mukaan yli puolet pitää äänestyspäätökselleen tärkeänä kuntavaaliehdokkaan kantaa päälle pukkaavan eurokriisin hoitoon. Kuitenkin Vasemmistoliiton puoluesihteeri on ohjeistanut puolueensa ehdokkaita niin, että EU:sta ei pidä näissä vaaleissa puhua. Käsittämätöntä.

 

Politiikassa velloo keskustelu rahoitusmarkkinaverosta. Suhtaudun siihen periaatteessa myönteisesti, mutta käytännössä näen suuria ongelmia sen toteuttamisessa.

 

Maita, jotka ovat lähdössä siihen mukaan, on liian vähän. Vero on siitä syystä helppo kiertää.

 

Varsinainen ongelma on kuitenkin verotulojen saaja. Jos se on EU, tämä vero poikkeaa originaalista  Tobinin verosta, jonka tuotto on haluttu käyttää kehitysmaiden auttamiseen. Jos rahat saa EU, kyseessä on normaali fiskaalinen vero, jolla rahoitetaan EU:n menoja.

 

Siinä tapauksessa kyseessä on järisyttävän suuri muutos EU:n toiminnan luonteeseen: EU saa verotusoikeuden menojensa rahoittamiseen. Se ei ole askel vaan hyppy liittovaltion suuntaan. Sen ymmärtää Ruotsi, eikä sitä olisi vaikea meilläkään. Siitä syystä Ruotsi mitä ilmeisimmin vastustaa veroa eikä lähde siihen mukaan. Kysymys ei ole silloin itse verosta vaan verotulojen saajasta. Jos tuoton saa EU uudeksi rahoitusmuodokseen, minäkin vastustan veroa, ja tiukasti vastustankin. Se on salajuoni EU:n rahoituksen muuttamisesta jäsenmaksuista veropohjaiseksi.

 

Se, että kaikki EU-maat eivät ota veroa käyttöön, estänee sen tuoton käytön EU:n budjettimenoihin. Mutta mihin se tuotto sitten käytetään? Siihen kysymykseen pitää saada vastaus ennen kuin otan lopullisen kannan asiaan.

 

Oletko muuten pannut merkille, että pankit haluavat Espanjan esittävän EU:lle (siis meille) avunpyynnön taloutensa tukemiseksi? Mikä intressi pankeilla on tässä asiassa? No se, että meidän avustusrahamme käytetään Espanjan velkojen maksuun näille pankeille ja tapahtuu velkojien vaihdos: maailman velkaantunempiin maihin kuuluva Espanja, jossa valtion velka on alhainen koko velkaantuneisuuteen nähden, jää sen jälkeen velkaa pankkien sijasta velkaa meille.

 

Jos minulta kysyttäisiin, vaatisin ennen pankkivelkojen sosialisointia toimeenpantavaksi velkojen saneerauksen, jotta toteutuisi ns. sijoittajavastuu. Kreikassa se oli monta vuotta myöhässä, ja monet suurpankit saivat sitä ennen meiltä täyden maksun holtittomasti antamilleen lainoille. Sama uhkaa tapahtua nyt Espanjassa: me lähettäisimme rahaa pankeille emmekä Espanjalle.

 
18.09.2012 PDF Tulosta Sähköposti

 

Emu on kuin oodi ilolle, jota eurouskovaiset laulavat ja ylistävät askeltaessaan tunteensa palosta juopuneina kohden liittovaltion taivaallista pyhäkköä.

 

 

Yhteisen rahan tenho saa maat kulkemaan EU:n rahapolitiikan ruusupolkua iloisina kuin joogalentäjät levitaatiossa tavoitellessaan virtuaalisen rahan taivaan rajatonta kantta.

 

 

EU on rakkauden vitsaa säästämättä ajanut jäsenmaat toisistaan erilleen, mutta onneksi on sillä komissio, joka väsymättömällä ponnistelullaan – demokratian illan hämyssä – vielä kerran vetää kaikki maat liittovaltion ja markkinavallan ylikansalliseen syleilyyn.

 

 

Kaikki loppuu aikanaan, mutta Emunsa ei milloinkaan?

 

 

Kuitenkin Emu on suurissa vaikeuksissa, ja markkinat ovat lyömässä sille luuta kurkkuun.

 

 

Syyskuussa 2012 tapahtui erinäisiä asioita, joille annettiin suurempi painoarvo kuin mitä niille oikeasti kuului antaa.

 

 

Se, että velkakriisiä edelleenkin ratkotaan hoitamalla vanhaa velkaa uudella velalla, vie toivon EU:n pääsystä omin konstein ulos tästä monen kriisin ja usean erillisen unionin loukusta.

 

 

Rahaunionin, finanssiunionin ja pankkiunionin lisäksi EU:sta on tulossa myös velkaunioni: yhteiset velat.

 

 

Kuun alussa julkaistusta kirjastani ”Emumunaus” on tulossa 2. painos. Olen päivittänyt siihen syyskuun tapahtumia, ja toisen painoksen lisäysosa löytyy osoitteesta:

 

 

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=27

 

 

Olkaat, te miljoonat, EU:n syleilyn kietomia!

 

 
23.8.2012 PDF Tulosta Sähköposti

 

 

Olemme kustantajani Innon kanssa valmistautumassa uuden kirjani julkistamiseen 4.9. Wink

 

 

 

Kustantajan kanta kirjaan on tämä:

 

 

 

”Esko Seppänen kertoo uudessa kirjassaan EMUMUNAUS Suomen EU-seikkailun hieman poikkeavalla tavalla. Kyseessä on koko globalisoidun järjestelmän poliittinen kriisi.

 

 

 

Seppänen ei syytä kriisin synnystä vain poliitikkoja, jotka ovat vapauttaneet markkinat ja jättäneet rahan liikkeellelaskun yksityisten pankkien hoteisiin. Pankit ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen ja synnyttäneet uuden todellisuuden: virtuaalirahan maailman. Sen seurauksena reaalitalous ja finanssitalous ovat irronneet toisistaan, ja maailmantalous toimii tavaroiden ja palvelujen vaihdannan tarpeiden sijasta tyhjästä nyhjäistyn rahan ehdoilla.

 

 

 

Suurimpia kriisisyyllisiä ovat yksityiset pankit. Maailman pankkijärjestelmä on keskittynyt suurten pankkien vallaksi niin, että käytännössä valtiovalta ei voi päästää niitä kaatumaan. Yhdysvaltalaisen Lehman Brothers -pankin konkurssi paljasti, että pankkien keskinäisen riippuvaisuuden takia koko systeemi romahtaa  seuraavan suurpankin konkurssiin.

 

 

 

Tässä tilanteessa lentokyvytön Emu on joutunut myrskyn silmään: valtiot ovat joutuneet pelastamaan ylivelkaantuneen ja keinottelussa ryvettyneen pankkijärjestelmän julkisin varoin ja kansallisten veronmaksajien kustannuksella.  EU on ajautunut tapahtumien seurauksena historiansa suurimpaan kriisiin. Komissio käyttää tilaisuutta hyväkseen lisätäkseen omaa valtaansa ja liittovaltioi EU:ta. Se on ylikansallista päätöksentekoa, jossa suurilla mailla on paljon valtaa ja pienillä paljon, paljon vähemmän. Liittovaltio-EU:ssa ei ole demokratiaa. Komission vallanhaluun tyytymättömät jäsenmaiden johtajatkin ovat kyvyttömiä ratkaisemaan kriisiä, ja suurten maiden keskinäiset suhteet ovat juuri nyt poikkeuksellisen huonot.

 

 

 

Esko Seppänen kertoo EMUMUNAUS-kirjassaan tositarinan pankkien vallasta, virtuaalirahalla tuhotuista markkinoista, valtioiden velkaantumisesta ja EU:n surkeista yrityksistä pelastaa oma rakas euro. Seppänen myös arvioi, miten kriisistä päästään nyt pois. Yhtään hyvää ja varsinkaan nopeaa ratkaisua ei ole.

 

 

 

Kirja on kuvaus globaalista kriisistä Suomen näkökulmasta. Omien sanojensa mukaan Seppänen pyrkii puhumaan taloudesta ohi kanonisoidun totuuden ja sitä tukevan rituaalisen kielenkäytön.”

 

 

 

Tämä oli kustantajan kanta. Odottelen mielenkiinnolla riippumattomampia mielipiteitä. Tongue out

 

 

Into on tehnyt fb-kavereilleni erikoistarjouksen kirjasta. Laajennan sen koskemaan myös kotisivujeni lukijoita. Into tarjoaa koko paketin (200 sivua järeää tekstiä) kotiin toimitettuna hintaan 20 euroa. Sen voi tilata osoitteesta Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen . Viestiin postiosoitteesi ja tunnus "Esko".

 

Lukufibroja!

 
05.09.2012 PDF Tulosta Sähköposti

 

Uusin kirjani "Emumunaus" on julkistettu 4.9. Tässä linkki siitä tekemääni eräänlaiseen lyhennelmään:

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=27

Väitän, että EU:n politiiikalla ei kyetä ratkaisemaan velkakriisiä, vaan eurokraatit ja muut federalistit käyttävät härskisti kriisiä hyväksi EU:n lisäliittovaltioimiseksi.

Provokaatio on nyt tehty. Kun Björn Wahlroos uskottelee ratkaisevansa pankkikriiisin (ei siis velkakriisiä) kahdessa viikossa, minä panen paremmaksi ja lupaan velkakriisin ratkeavan tietyillä Euroopan keskuspankin toimilla kolmessa päivässä, yhden viikonlopun aikana.

Kirjassa kyseenalaistan median "talousviisaiden" viralliset opit ja ammun alas taivaalta kanonisoidun totuuden.

Tässä linkki kirjan julkistamistilaisuudessa esille nostamaani ja Uuden Suomen blogissa 5.9. täydentämääni Suomen EU:n nettojäsenmaksuasiaan:

http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116071-eu-jasenmaksuja-muiden-puolesta-24-miljardia

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Suomi on maksanut EU-jäsenyyden aikana viiden muun maan puolesta jäsenmaksua 2 429 miljoonaa euroa.

 

Lisään tähän vielä yhden linkin. Helsingin Sanomien mielipideosastossa julkaistiin 8.9. kirjoitukseni "Suomen Pankin rooli on arvioitava perusteellisesti uudelleen". Tästä löytyy:

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=6&Itemid=27

 

 
03.08.2012 PDF Tulosta Sähköposti

 

Uusi kirjani ”Emumunaus” lähti juuri painoon ja tulee sieltä ulos niin että se on kirjakapoissa elo-syyskuun vaihteessa. Joudun nyt jännittämään sitä, tapahtuuko elokuussa jatain sellaista, joka pitäisi olla mukana kirjassa, mutta ”Euroooppa” on nyt lomalla eikä ole odotettavissa radikaaleja päätöksiä. Silti niitä voi olla pakko tehdä systeemin tilttaamisen  torjumiseksi.

 

Jätän arviot kirjasta muille, mutta minä sain, mitä hain. Halusin osin julkeasti murtaa sen asiantuntijakaanonin, joka välittyy median monistamista puheista ja teksteistä kansalaisille. Suomessa on Emun ongelmien ainoan virallisen tulkinnan ja syntien anteeksiannon mediapapisto, joka saarnaa Emun ilosanomaa irrallaan finanssikapitalismin systeemikriiisistä. Joku voi sanoa, että panen haisemaan, mutta asiasta en tingi.

 

Sitä paitsi minulla on Hannu Taanilan lupa tehdä näin (ja itse asiassa Hannu on ollut juonessa mukana).

 

Minun pitäisi kai nyt ottaa kantaa julkiseen keskusteluun Emusta, mutta en voinut olla kommentoimatta federalismin tomeran papittaren Teija Tiilikaisen kirjoitusta EU:n ”demokratiasta” tiistain Helsingin Sanomissa. Lehti antoi minulle tilan pääkirjoitussivun Vastaväitteessä, jossa merkkimäärä on rajallinen. Siksi vastaväitteeni on kovin tiivis (mutta kirjassa asiasta enemmän). Liitän tähän alkuperäisen kirjoitukseni, jota lehti oli mielestäni sangen taitavasti toimittanut. Sen hyväksyn. Originaali on kuitenkin aina originaali. Tässäpä se:

 

 

”Teija Tiilikainen kirjoitti (HS 31.7) demokratian nimissä demokratiasta tavalla, joka ei muistuta sanan alkuperäistä merkitystä ”kansanvalta”.

 

Kansanvalta on mahdollinen vain kansallisvaltiossa. Tiilikainen haluaa EU:sta ”poliittisen unionin” eli liittovaltion. Sellaisessa valtiomuodostelmassa päätökset tehdään ylikansallisesti, eikä se ole kansanvaltaa vaan suurten maiden valtaa, jossa valtiot ovat pelkkiä väkilukuja.

 

EU on vielä valtioliitto, mutta Tiilikainen kirjoittaa ”EU:n johdosta” ikään kuin se olisi herrat Barroso, Van Rompuy, Juncker ja Draghi, ohittaen jäsenvaltiot. Ketään heistä ei ole vaaleilla valittu tehtäviin, joiden haltijoina he laativat ”tulevaisuudensuunnitelmaansa”.

 

Tiilikainen haluaa tehdä komissiosta EU:n hallituksen, joka koostuu maiden edustajien sijasta puolueiden edustajista. EU:ssa maksetaan jo puoluetukeakin europuolueille, joissa on sama demokratiavaje kuin EU:ssa.

 

Talousunioniksi kutsuttu finanssiunioni vie jäsenvaltioilta vallan omiin budjetteihinsa. Syksyllä nähdään, hyväksyykö Suomen eduskunta siihen liittyvän Emun vakaussopimuksen muuttamatta perustuslakiamme, jonka artiklojen 3 ja 83 kanssa se on ristiriidassa.

 

 

Pankkiunioniin kuuluisi sekä yhteinen pankkien pelastusrahasto että talletussuojarahasto. Suomi olisi – luottoluokitukseltaan EU:n parhaana – niissäkin maksaja. Ennätyksellistä nettojäsenmaksuamme vuodelta 2011 ei edes uutisoitu suomalaisille.

 

 

Kun Tiilikainen vielä esittää epäsuorasti EU:lle verotusoikeutta, liittovaltio tulee ja syö demokratian, joka ei ole sen lapsi.”

 

 

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 5 / 55